Sindicaliştii din agricultură aşteaptă să negocieze cu reprezentanţii ministerului

Sindicaliştii din agricultură, care protestează în faţa Ministerului Agriculturii, aşteaptă să intre la negocieri cu reprezentanţii instituţiei şi susţin că aproximativ 70% din crescătorii de 1-3 bovine vor dispărea până la mijlocul anului 2008, dacă zootehnia nu va fi subvenţionată corespunzător.

Sindicaliştii au venit cu canistre de lapte pe care l-au vărsat în faţa Ministerului Agriculturii în semn de protest pentru preţurile „de nimic” cu care îl vând.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui să suplimenteze cu 1.000 de miliarde lei vechi bugetul alocat zootehniei”, a declarat, luni, preşedintele organizaţiei, Niculae Ştefan.

El a adăugat că în prezent, există peste 1,1 milioane crescători care au 1-3 bovine, dintre care, în jur de 70% îşi vor înceta activitatea până în 2008 dacă nu vor primi subvenţii.

„Noi vom picheta ministerul până miercuri, dacă în acest interval ministrul agriculturii nu va veni la negocieri vom cere public demisia lui”, a mai afirmat preşedintele Agrostar.

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, participă luni şi marţi la o reuniunea a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană la Luxemburg.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu a declarat pentru NewsIn că reprezentanţii ministerului analizează solicitările sindicaliştilor şi îi vor invita la negocieri.

Fiecare persoană care pichetează va primi din partea MADR o cană de ceai.

Aproximativ 100 de sindicalişti, membrii ai Agrostar şi ai Sindicatului Crescătorilor deTaurine din România, pichetează luni, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cerând extinderea subvenţiilor pentru bovine şi majorarea acestora.

Principala revendicare a sindicaliştilor este, potrivit preşedintelui Agrostar, Ştefan Niculae, acordarea unei subvenţii şi pentru crescătorii care deţin cel puţin o bovină. În prezent, de aceste subvenţii din sectorul zootehnic pot beneficia doar fermierii care au mai mult de trei bovine.

Acesta a anunţat că sunt programate pichete în faţa Ministerului Agriculturii, în perioada 22-24 octombrie, la care vor lua parte sindicalişti din 34 de judeţe. Primul protest este programat a se încheia luni la ora 14:00.

O altă solicitare a sindicaliştilor se referă la acordarea unei subvenţii pe cap de animal de 300 de lei, în cazul fermierilor care au cel mult două animale. Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş, consideră că este o „mare nedreptate” lipsa acestor subvenţii, pentru că fermele cu 1-2 animale reprezintă 93,12% din totalul celor existente în România.

De asemenea, pentru crescătorii de bovine de rasă, sindicaliştii cer un sprijin financiar de 1.000 de lei pe cap de animal.

Totodată, sindicaliştii vor ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) să efectueze plăţile în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului. Sindicaliştii solicită şi clarificarea activităţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în privinţa crotalierii animalelor.

În ceea ce priveşte cota de lapte, sindicaliştii cer eliminarea reţinerii de 30 % la vânzarea de cotă, dar şi modificarea metodologiei. Astfel, sindicaliştii cer ca fermierilor care realizează sub 70% din cotă să nu li se diminueze acest drept, aşa cum prevede legea în prezent, ci ei să fie penalizaţi dacă obţin sub 45 % din cotă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat pentru crescătorii de animale 120 de milioane de lei, reprezentând plăţi naţionale directe complementare şi 300 de milioane de lei pentru ameliorarea efectivelor de animale, în 2007. Sprijinul financiar se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, înregistrate în sistemul naţional.

Potrivit datelor furnizate de APIA, pentru NewsIn, până la 15 iunie au fost depuse cereri pentru 1.158.386 de bovine şi 4.880.803 ovine şi caprine. Pentru crescătorii de bovine, Ministerul Agriculturii a stabilit un sprijin financiar de 240 de lei pe cap de animal. De asemenea, crescătorii de ovine şi caprine pot primi un sprijin financiar de 25 de lei pe cap de animal, dacă exploataţia este înregistrată şi dacă solicitantul deţine peste 25 de capre, respectiv peste 50 de oi.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed