Războiul din Marea Neagră ne lasă fără delfini! E prea mult zgomot

Sute de delfini din Marea Neagră au murit, de la începutul războiului din Ucraina, avertizează cercetătorii, care spun că aceștia suferă din cauza zgomotelor produse de navele de război, care le afectează sistemul de ecolocație.

Numai pe țărmul românesc al Mării Negre, de la Sulina la Vama Veche, au eșuat în ultimele două luni peste 60 de delfini, un număr mai mare decât cel înregistrat într-un an întreg.

Primii care au intrat în alertă au fost biologii marini din Turcia, care au observat că, într-un interval de timp foarte scurt, peste 80 de mamifere au eșuat pe țărmul turc la Mării Negre.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2022

 

Costin Timofte, biolog: “Situația este foarte îngrijorătoare, deoarece în ultimii 12 ani nu am avut un număr atât de mare până în momentul actual.”

Cercetătorii cred că poluarea fonică provocată de zecile de nave de război dar și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge delfinii spre sud, către țărmurile românești, bulgare și turcești. Acolo fie nu își găsesc hrana și eșuează derutați pe țărm, fie se încurcă în plasele pescarilor, unde mor asfixiați.

În anii ’50, în Marea Neagră erau două milioane de delfini. Acum, numărul lor este de maxim 250 de mii, potrivit cercetătorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed