Cum montezi corect plinta pentru parchet

Operația imediat următoare montării unui parchet este montarea de plintă pentru parchet peste tot pe unde a fost montat acesta. Excepție o fac locurile de la pragul ușii, unde după caz se poate monta plintă sau nu, funcție de distanța pe înălțime și ușa la închidere. O altă excepție de la montare este zona în care țevile pentru încălzire sunt amplasate prea jos, iar plinta pentru parchet nu se poate monta în zona respectivă. În rest, așa cum am amintit anterior, plinta este recomandată pentru toată suprafața în care a fost montat parchetul.

Ce este plinta pentru parchet?

A monta plinta este poate printre cele mai facile trucuri cu ajutorul cărora putem să amenajăm o locuință modernă, cu stil și bun gust.

Plinta este un profil decorativ din lemn, piatră sau din diferite alte materiale plastice care se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. În spațiile de interior plinta asigură un aer plin de grație, ușor clasic și de o sobrietate plină de bun gust.

În designul interior s-au petrecut numeroase modificări, dacă până acum câțiva ani plinta trebuia să fie din același material cu podeaua și la aceeași culoare, acum sunt mai multe variante pentru montare plintă pentru parchet și nu întotdeauna plinta și pardoseala trebuie să fie din același material.

Ce tipuri de plinte putem folosi la parchet

Din multitudinea variantelor existente pe piață plinta pentru parchet folosită în cazul parchetului laminat poate fi din plastic, din polimer dur, mai exact din poliester sau plintă pentru parchet de lemn, și aici ne referim la MDF. Aceste variante de plintă pentru parchet sunt cele mai potrivite, fiind cele care se potrivesc ca design și calitate, se potrivesc ca preț și în plus sunt ușor de procurat și montat.

  • Plinta pvc este fabricată dintr-un plastic premium, ecologic, foarte elastic, care vine într-o gamă mare de designuri, ce imită perfect lemnul datorită tehnologiei de print direct. Are probabil cel mai mare canal pentru cabluri. Sistemul de fixare are șina inclusă în prețul de achiziție. Șina dispune de fixarea la perete prin 4 metode diferite, cu dibluri, prin capsare, cu bandă dublu adezivă, sau lipire directă cu silicon. De asemenea acest model de plintă pentru parchet are accesorii de îmbinare la colțuri, foarte ușor de folosit.
  • Plinta mdf este confecționată din resturi de lemn lipite și presate, de unde rezultă un material solid și dens. Apoi plinta este învelită cu folii care imită diferite specii de lemn, dar și diferite culori sau nuanțe. Cea mai bună plintă mdf este acea plinta care are folia rezistentă la apă, protejând masa lemnoasă de factorii externi care o pot distruge precum este umezeala sau acțiunile mecanice. Recomandarea este să folosiți plintă mdf cu fixare prin cleme. Acest lucru ajută la a monta plinta corespunzător, și permite montarea de cabluri în spatele plintei, alinierea ei perfect drept față de perete dar și o demontare ușoară atunci când este necesară. Mare atenție la tăierea plintei pentru a îmbrăca frumos colțurile.
  • Plinta pentru parchet din polimer dur este confecționată dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri, legate prin legături covalente. Este un plastic cu calități superioare, fiind mai rezistent în timp atât la acțiuni mecanice, cât și în privința culorilor sau a formei. Un sistem de fixare numai cu silicon prin lipire directă de perete are anumite dezavantaje față de un sistem cu cleme sau mai ales cu șină. Sistemul de fixare cu șină îți va permite să adaugi un număr mare de cabluri. Șina te ajută să aliniezi perfect plinta, să o montezi și demontezi ușor de câte ori ai nevoie. Plinta pentru parchet din polimer dur nu are accesorii de prindere la colțuri și singurele probleme la care se cere mare atenție este tăierea la îmbinările de la colțuri.

Cum se montează corect plinta pentru parchet

Indiferent de ce tip de plintă pentru parchet ai de montat, aceasta poate fi montată prin una din cele trei metode distincte, fiecare având regulile esențiale pentru fixare:

  • ●      Montarea prin clipsare înseamnă că plinta se fixează pe perete cu ajutorul unor cleme de prindere, care la rândul lor se prind în perete cu holșuruburi, evitând zonele unde avem prize sau pe unde trec țevile pentru calorifere. În funcție de perete dar și de tipul plintei, clemele se vor fixa cu dibluri profesionale pentru plintă sau prin alte sistemele oferite de producător ca alternativă. Se stabilesc locurile în care vor fi fixate clemele de prindere și se marchează cu creionul, locul în care se va realiza înșurubarea. Distanța dintre clemele de prindere este necesar sa fie de 25 la 50 cm. Se realizează găurile pentru prinderea clemelor și se inserează cate un diblu la fiecare gaură realizată în perete. Se așază clemele pe locul destinat, acolo unde se afla diblul și se fixează prin înfiletarea holșurubului. În cele din urmă se fixează plinta pe clemele de prindere prin metoda de clipsare, adică printr-o apăsare fermă.
  • Montarea prin înșurubare se referă la fixarea plintei pe perete cu holșuruburi direct. Se fixează plinta la perete și după ce s-a îndepărtat șina de acoperire de pe canalul de cablu, se stabilesc punctele în care se vor realiza găurile de prindere, marcându-le cu creionul, la distanțe care trebuie să fie de aproximativ 50 cm. Se realizează găuri atât în plintă, cât și în perete, cu ajutorul unei bormașini. În găurile din perete se inserează câte un diblu cu ajutorul căruia se fixează șina pe rând în diblurile din perete și apoi se montează plinta.
  • Montarea prin lipire cu adeziv este specifică în primul rând plintei din polimer dur, dar poate fi o metodă de fixare și pentru plinta pentru parchet din mdf. După ce plinta pentru parchet a fost debitată la dimensiuni potrivite și ne asigurăm că suprafața interioară este curățată de praf sau grăsimi, se șlefuiește extremitatea plintei, acolo unde a fost tăiată, pentru a obține o finisare perfectă. Se folosește un șmirghel de granulație fină, apoi se îndepărtează praful rezultat. Se aplică adezivul special de lipire pe spatele plintei, folosindu-se de un pistol special pentru aplicarea siliconului. Adezivul se întinde în linie șerpuită continuă pe toata suprafața plintei, pentru a rezulta o prindere uniformă. Se poziționează plinta pe perete, fixând-o bine prin presare sau cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Dacă pare necesar se pot fixa și în capse. La final se aplică un chit special acolo unde se îmbină bucățile de plintă, adică la marginile tăiate și se îndepărtează surplusul de material dintre îmbinări cu o laveta umedă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed