Tensiunile dintre Turcia și Occident se adâncesc. ”Intoleranță religioasă, rasism”

Turcia îşi avertizează cetăţenii împotriva intoleranţei religioase în UE şi rasismului în SUA, după ce Washingtonul, Parisul, Berlinul şi Roma le cer cetăţenilor lor să evite mulţime şi locurile turistice în Turcia, după ardearea Coranului în Suedia şi Danemarca.

Turcia îşi avertizează cetăţenii care vor să călătorească în străinătate împotriva intoleranţei religioase în Uniunea Europeană (UE) şi a rasismului în Statele Unite, la o zi după ce ţări din Occident şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atentate pe teritoriul turc, relatează AFP.

Ministerele Afacerilor Externe ale Suediei, Norvegiei şi Danemarcei le-au recomandat cetăţenilor lor să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia în contextul recentelor tensiuni, informează mai multe ziare scandinave. Aceleași mesaje le-au transmis cetățenilor săi Washingtonul, Parisul, Berlinul şi Roma.
Tensiunile dintre Turcia şi unele ţări europene, inclusiv Suedia ce speră să adere la NATO, au escaladat recent după proteste pe care Ankara le consideră islamofobe şi anti-turceşti. Ca răspuns, manifestanţi au ieşit în stradă în faţa ambasadei Suediei de la Istanbul, transmite Agerpres. La sfârşitul săptămânii trecute, extremistul suedezo-danez, Rasmus Paludan, a dat foc unui Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în prezenţa poliţiei, suscitând numeroase condamnări în lumea musulmană. Rasmus Paludan şi-a reiterat gestul vineri, dând foc unui exemplar de Coran în faţa unei moschei în capitala daneză, apoi în faţa ambasadei Turciei. Ankara a răspuns convocându-l pe ambasadorul danez la Ministerul de Externe turc. Extremistul a susţinut că va continua aceste manifestaţii „în fiecare săptămână” până când Turcia va lăsa Suedia să adere la NATO. După primele incidente de la Stockholm, sâmbăta trecută, care au suscitat reacţii ostile în lumea musulmană, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea sa la NATO. Aceste tensiuni survin în condiţiile în care în pe 14 mai urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative în Turcia. Cele mai recente sondaje de opinie nu dau o victorie clară pentru Erdogan sau opoziţie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed