AcasăMoney&PeopleAcesta e modul corect de a bea vin roșu

Acesta e modul corect de a bea vin roșu

Vinul roșu este, fără îndoială, cel mai popular tip de vin din întreaga lume. Timp de secole, oamenii au creat vinuri roșii și au experimentat cu diferite tehnici pentru a produce o gamă cât mai vastă de opțiuni din care să aleagă.

 

Având la dispoziție o varietate atât de mare de vinuri roșii, poate fi puțin intimidant să vă așezați în fața raftului și să faceți o alegere. Urmând aceste sfaturi, veți descoperi cel mai bun vin roșu, potrivit gusturilor dumneavoastră.

1. Uitați-vă la etichetă

Chiar dacă știți foarte puțin despre vinurile roșii, puteți învăța destul de mult aruncând pur și simplu o privire atentă la sticlă. Dacă vizitați o anumită podgorie și încercați mai multe tipuri de vinuri, vă puteți da seama ușor de unde au venit strugurii. Dar dacă cumpărați vin online sau la un restaurant și doriți să faceți o alegere înțeleaptă, a ști sursa vinului este un loc bun pentru a începe.

 

Ce anume să căutați? Iată câteva elemente de bază:

 

  • Climate mai reci: aceste zone tind să producă vinuri mai ușoare. Acesta va fi cazul pentru țări precum nordul Franței, Germania, Chile, nordul Italiei sau regiunea Pacificului de Nord-Vest al Statelor Unite.

 

  • Climate mai calde: podgoriile din zonele calde sunt așteptate să producă vinuri mai coapte, cu o aromă mai intensă. Unele dintre aceste zone sunt Argentina, California și sudul Franței.

 

Desigur, aceasta este o explicație foarte pe scurt și vor exista întotdeauna excepții de la aceste reguli. În general, vinificatorilor le place să creeze ceva la care oamenii nu s-ar aștepta de la regiunile lor. Microclimatele sau variațiile solului pot avea un efect foarte drastic asupra strugurilor crescuți în acele zone. În cele din urmă, aceste mici nuanțe vor schimba profilul general al vinului.

2. Folosiți paharul potrivit

Înainte de a vă arunca în degustare, asigurați-vă că alegeți paharul potrivit pentru tipul de vin roșu pe care îl veți bea. 

 

Toate vinurile roșii trebuiesc consumate în pahare mari, rotunjite. Cu toate acestea, vinurile roșii mai ușoare se descurcă cel mai bine într-un pahar mai scurt, care vă apropie nasul de vin. Vinurile roșii mai tari merg de obicei într-un pahar ușor mai înalt, care oferă mai mult spațiu pentru ca aromele intense să se miște înainte de a ajunge la nas.

3. Turnați și rotiți

După ce vinul a fost lăsat să respire sau să se decanteze pentru o vreme, puteți turna o cantitate mică într-un pahar. În timp ce turnați vinul în paharul dvs., asigurați-vă că notați tipul de corp pe care îl are vinul. Încercați să identificați următoarele aspecte:

 

  • Este foarte vâscos sau ușor mai gros?
  • Acoperă părțile laterale ale paharului atunci când îl turnați?
  • Ce gust vă așteptați să aibă vinul, pe baza a ceea ce ați observat în timpul turnării?

 

Apoi, rotiți ușor vinul în pahar. Rețineți corpul vinului roșu, densitatea și dacă există bucăți solide plutind în el. Vinurile care sunt aproape opace provin de obicei din regiuni cu vreme caldă. Dacă vinul învolburat lasă urme pe părțile laterale ale paharului, acest lucru ar putea fi indicativ al nivelului de alcool sau de dulceață al vinului.

4. Adulmecați-l

Acum este momentul să identificați notele vinului, băgându-vă nasul în pahar și mirosind aromelor vinului. Încercați să vă apropiați nasul de marginea paharului. Există trei niveluri de arome pe care le-ați putea identifica, atunci când mirosiți vinul:

 

  • În primul rând, veți obține nota principală, care este probabil să fie pe bază de fructe – la urma urmei, toate vinurile sunt doar un suc de fructe fermentat.
  • În al doilea rând, s-ar putea să găsiți indicii despre aromele create în timpul procesului de vinificare. Unele arome comune pe care le-ați putea simți sunt trandafir, vanilie, piper sau mentă. 
  • În cele din urmă, nota finală a aromei unui vin ar putea fi o reflectare a vasului de îmbătrânire, cum ar fi stejarul. Aici puteți identifica un parfum de piele, fum sau cafea. 

5. La sfârșit, gustați vinul

În cele din urmă, puteți lua o înghițitură mică. Nu înghițiți imediat prima înghițitură de vin roșu.

 

Lasă-l să se rostogolească pe limbă pentru o clipă. Încercați să evaluați dacă vinul este dulce sau are o mulțime de tanini. Sau poate acest vin roșu special prezintă o altă aromă intensă la care nu vă așteptați. 

 

După ce înghițiți, fiți atent la gust și la cât timp persistă pe limba dvs. Aceasta este o caracteristică foarte grăitoare a vinului roșu.

 

Ultimele Articole