Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost achitați în dosarul Romgaz. „Discounturile” primite de Interagro ar fi fost legale

Magistrații Curții Supreme au apreciat că Adriean Videanu și Ioan Niculae nu se fac vinovați de faptele puse în sarcina lor de procurori, în dosarul afacerii cu gaze ieftine pentru Interagro, companie controlată la acea vreme de Niculae.

În rechizitoriu, procurorii DIICOT au stabilit că a existat „un grup infracțional organizat”, care ar fi fost condus de Ioan Niculae, „cu o structură determinată, pe paliere de comandă, și, în unele cazuri, și de execuție, la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză”.

Potrivit acestora, membrii grupului „au pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN ROMGAZ S.A. fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi”

S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către inculpatul Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC INTERAGRO SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă, la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN ROMGAZ S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând partea civilă ROMGAZ S.A. prin însuşirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridică inculpata SC INTERAGRO S.A. şi reprezentantul acesteia inculpatul Niculae Ioan) a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoanele din conducerea unităţii mai sus precizate, care îndeplinesc calitatea de subiecţi activi ai infracţiunii de delapidare”, arata procurorii în rechizitoriu.

Astfel, conform anchetatorilor, grupul a avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe o mie de metri cubi de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pentru o mie de metri cubi gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed