Afacerile Allianz-Ţiriac Asigurări au scăzut cu 16% în primele nouă luni

În primele nouă luni din 2010, Allianz-Ţiriac Asigurări a înregistrat prime brute subscrise în valoare de 798 milioane de lei.

„Mediul de afaceri dificil, incertitudinile privind evoluţiile economice viitoare şi prelungirea politicilor de austeritate publice, dar şi în administrarea bugetelor din mediul privat afectează, în continuare, cererea de produse de asigurare. Presiunea asupra preţurilor protecţiei a rămas la cote foarte ridicate, iar acest lucru a amplificat volatilitatea pe piaţa asigurărilor. Contextul actual a afectat afacerile Allianz-Ţiriac, mai ales în ceea ce priveşte volumul subscrierilor pe clasele auto. Scăderea veniturilor din prime este una asumată, în condiţiile în care prudenţa este principalul atribut al modului în care înţelegem să dezvoltăm afacerile Allianz-Ţiriac”, a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Rangam Bir.

Potrivit companiei, activitatea desfăşurată de Allianz-Ţiriac în perioada iulie-septembrie din anul curent a generat un profit trimestrial înainte de impozitare de 2,5 milioane de lei. „Această cifră indică o îmbunătăţire cu 45% a nivelului profitului înregistrat după primele şase luni din 2011, până la o valoare de 8 milioane de lei ce reprezintă profitul înainte de impozitare aferent perioadei ianuarie-septembrie 2011”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte volumul afacerilor, în trimestrul al treilea, Allianz-Ţiriac a obţinut venituri totale din activitatea de asigurări generale şi de viaţă (cumulat) de 211 milioane de lei.

În primele nouă luni din 2011, valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurări generale a fost de circa 600 milioane de lei, în scădere cu 18% faţă de acelaşi interval din 2010. „Clasele de asigurări non-auto îşi continuă evoluţia pozitivă, înregistrând chiar o dinamică îmbunătăţită: rata de creştere veniturilor de asigurări generale non-auto a urcat la peste 7% în primele nouă luni din 2011, după ce rezultatele semestriale indicau o creştere de 5% a acestora, comparativ cu  perioada corespunzătoare din 2010”, se arată în comunicat.

Potrivit companiei, pe toate clasele principale de asigurări non-auto volumul subscrierilor a crescut cu 7% la asigurările de bunuri şi daune la proprietăţi şi cu 8% pe clasa de asigurări de răspundere civilă generală. Totodată, s-a înregistrat o creştere de 20% în cazul asigurărilor de sănătate, de15% pe clasa de asigurări de accidente persoane şi de 34% pe clasele de asigurări maritime, aviaţie şi transport. Ponderea afacerilor non-auto în total venituri din asigurări generale a crescut până la 29% la nouă luni 2011, de la 22% cu un an înainte.

Cu o pondere de 71%, asigurările auto rămân, însă, determinante în definirea tendinţelor evoluţiei afacerilor de asigurări generale ale companiei.

„Subscrierile pe clasa de asigurări Casco au continuat să înregistreze o contracţie, de circa 21%, motivul principal fiind acelaşi: restrângerea volumului de poliţe emise pentru partenerii noştri din domeniul leasingului. Scăderea acestor venituri la nivelul portofoliului companiei este comparabilă cu cea înregistrată de clasa de asigurări Casco la nivelul întregii pieţe de asigurări, astfel că Allianz-Ţiriac rămâne cel mai mare asigurător Casco, reuşind, practic, să-şi conserve cota de piaţă de aproximativ 20% pe acest segment”, se mai spune în comunicat.

Potrivit Allianz, în ceea ce priveşte activitatea de asigurări obligatorii RCA, primele brute subscrise de Allianz-Ţiriac s-au situat la 109 milioane de lei, în primele nouă luni din 2011, faţă de 164 milioane lei în acelaşi interval din 2011.

„Am anticipat şi ne-am asumat o scădere a volumului vânzărilor pe această clasă de asigurări, evitând să intrăm în războiul preţurilor RCA care, conform stastisticilor oficiale, s-au redus în medie cu 24%, în 2011. În opinia mea, segmentul RCA şi-a pierdut echilibrul, iar acest lucru este dovedit de informaţiile făcute publice de autoritatea de supraveghere. Datele aferente activităţii RCA la nivelul pieţei arată că valoarea obligaţiilor companiilor de asigurări la data de 30 septembrie este de aproape două ori mai mare decât volumul primelor brute subscrise în primele trei trimestre din 2011. Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, iar acest lucru mă face să cred că, începând cu acest sfârşit de an, tarifele RCA vor evolua, pe medie, pe o pantă ascendentă”, a mai spus directorul general al Allianz-Ţiriac.

Activitatea de asigurări de viaţă şi-a continuat evoluţia pozitivă, primele brute subscrise indicând o creştere de peste 7%, până la un nivel de 72 milioane de lei în primele nouă luni din 2011, de la 67 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie din 2010.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed