Ai cumpărat iPad online? S-ar putea să fie fals

Într-o singură zi din luna iulie, 23 de site-uri de cumpărături au pus la dispoziţia doritorilor 18.000 de iPad-uri şi device-uri cu sistem de operare Android false, potrivit MarkMonitor Inc, o companie din San Francisco care ajută marile corporaţii să îşi protejeze brandurile. Aceştia avertizează că produsele contrafăcute-care au uneori un logo asemănător cu cel al Apple, nu funcţionează la parametrii normali şi nici nu au garanţie. Falsurile au fost găsite la mai mult de 5.000 de vânzători, mare parte din aceştia provenind din China.

 

Apple a lansat iPad în aprilie 2010. Tableta a adus în trimestrul trecut al anului vânzări de 6,9 miliarde de dolari, dintr-un total de 28,3 miliarde de dolari.

 

iPad-ul nu este însă singura atracţie a falsificatorilor. MarkMonitor Inc a descoperit recent, într-o singură zi, peste 23.000 de clone, produse suspecte de a fi contrafăcute şi tablete vândute pe piaţa gri. Compania a identificat şi 15 producători de tablete false şi în jur de 8.000 de comercianţi individuali de astfel de produse. „Vânătorii de branduri sunt extrem de atenţi la trendurile pieţei şi sunt extrem de rapizi în a folosi aceste trenduri şi de a pune nume celebre pe produsele lor. Mai ales că intrăm în luna cadourilor, consumatorii ar trebui să fie atenţi la aceşti producători care se ţin ascunşi , în timp ce marile corporaţii trebuie să fie vigilente la mişcările celor ce vor să profite de pe urma lor”, a declarat într-un comunicat Frederick Felman, director de marketing în cadrul MarkMonitor.

 

Ca elemente de identificare a device-urilor contrafăcute, compania americană a constatat că aproximativ 20% dintre clone folosesc aceleaşi denumiri cu originalul, astfel încât să apară în motorul de căutare atunci când o persoană este interesată de respectiva marca, intercalată printre produsele originale.

 

O altă tactică de înşelare foarte des folosită constă în folosirea unor imagini oficiale ale produselor, fără a se menţiona lângă şi brandul respectiv. Există totodată varianta blurării brandului de pe imagine. Se foloseşte, de asemenea, termenul OEM (producător orioginal) pentru a sugera faptul că device-ul este neautorizat, dar fabricat de un producător legitim. Nu în ultimul rând, trebuie să fiţi atenţi la acele produse care apar pe piaţă înainte ca produsul original să fie disponibil. Preţul poate fi şi el un indiciu, în condiţiile în care clonele sunt în general cu 50% mai ieftine decât originalul.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed