“Ai grija de tine!” – un proiect de educatie pentru sanatate

In cadrul proiectului “Ai grija de tine!”, implementat cu sprijinul Primariei Sectorului 2, ce se deruleaza in perioada septembrie – noiembrie 2019, am reusit sa lamurim atat copiii  si adolescentii, cat si pe adultii din viata acestora (parinti si cadre didactice) de ce este imperios necesar sa urmarim cateva reguli de baza in traiul de zi cu zi:

– sa adoptam un stil corect de alimentatie care presupune un program de mese la ore fixe si alegerea unor alimente sanatoase, in cantitati moderate, evitand consumul de zahar si grasimi precum si excesele de orice fel

– sa avem un program de somn care presupune o pregatire in prealabil precum respectarea unei ore adecvate pentru cina, evitarea consumului de dulciuri sau alcool la ore tarzii, eliminarea gandurilor negative prin tehnici specifice si planificarea zilei de maine intr-un mod pozitiv.

– sa introducem miscarea/sportul in programul zilnic.

– gestionarea corecta a timpului de somn, de lucru/scoala, de lectii/treburi administrative/sarcini gospodaresti si a timpului de relaxare, toate acestea facand parte dintr-o zi obisnuita in care cuvantul cheie este echilibrul.

De asemenea, in cadrul seminariilor, participantii au inteles exact ce semnifica “timpul de relaxare” pentru ca, din pacate, atat copiii cat si adultii considera ca timpul petrecut pe telefon /tableta este o forma de relaxare ceea ce este discutabil. Intr-o mica masura poate fi corect in cazul adultilor, atunci cand nu se exagereaza ca durata dar, in cazul copiilor si adolescentilor, lucrurile stau diferit pentru ca procesul lor de dezvoltare nu s-a incheiat iar creierul lor are nevoie inca sa exploreze si sa descopere lumea, sa-si stimuleze creativitatea, sa-si dezvolte potentialul intelectual; acest proces de evolutie si maturizare este ingreunat si chiar blocat prin folosirea excesiva a telefoanelor/tabletelor.

Foarte  multe dintre informatiile prezentate in cadrul seminariilor sunt referitore la interdictiile sau contraindicatiile pe care le primim mereu cu neplacere, cum ar fi limitarea consumului de zahar si alcool, strictete in organizarea activitatilor zilnice, respectarea unui program de masa sau de miscare etc. Ceea ce a trezit interesul si a starnit dorinta de schimbare a stilului de viata intr-o directie pozitiva, au fost maniera de prezentare, explicatiile oferite adecvate fiecarui nivel de varsta si metodele de interactiune cu grupul. Pentru acceptare si pentru o intelegere diferita a fost nevoie de o abordare diferita.

Asadar, prin proiectul “Ai grija de tine!”, specialistii Asociatiei pentru Educatie si Sanatate MENS SANA au reusit sa evidentieze inca o data valentele educative ale educatiei non-formale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed