Asigurările RCA cresc! – Iarna va fi grea, anvelopele de iarnă sunt o necesitate!

Se scumpesc polițele de asigurare RCA! Conform celor de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), apar noi tarife la polițele de asigurare auto, care trebuie să fie în concordanță cu valoarea daunelor. Schimbarea primei de risc de referință este relativă, există creșteri pentru anumite categorii de autovehicule și scăderi pentru altele. Modificarea acestor tarife de referință depinde de evoluția daunalităților. Această evoluție este pe perioadele de referință luate în calcul atunci când se fac exercițiile de calcul.

Tariful mediu a crescut cu 4 procente pentru RCA

Pentru persoane fizice a ajuns la 790 lei, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei (a scăzut cu 5% față de tariful anterior). Tarifele reale depind și de sistemul Bonus-Malus, cilindreea motorului, de orașul respectiv și de vârsta clientului.

Încărcarea pentru Bonus-Malus este calculată diferit pentru persoane fizice și pentru persoane juridice, conform Normei 20/2017.  Având în vedere faptul că se ține cont de istoricul șoferului și de sistemul Bonus-Malus, este clar că nu toți proprietarii de autoturisme vor plăti suma de 790 lei pentru RCA.

Ernst & Young Assurance Service este o companie independentă care a stabilit noile tarife RCA. Acest aspect a fost precizat de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Tarifele de referință pentru polițele de asigurare auto obligatorii sunt conform Normei 22/2017 și Legii nr. 132/2017. S-a dorit evitarea unui calcul necorespunzător realizat de companiile de asigurări. S-a ținut cont de:

  • Categoriile de vehicule
  • Caracteristicile tehnice ale vehiculelor
  • Tipul asiguratului, respectiv dacă este persoană fizică sau juridică
  • Vârsta posesorului mașinii.

În ceea ce privește anvelopele de iarnă, anumite companii de asigurări este posibil să refuze să plătească despăgubiri la mașinile asigurate care nu au anvelope auto de la Auto-Soft de iarnă și sunt în situația de accident.

Pregătiți anvelopele de iarnă pentru noiembrie-februarie 2018-2019!

Schimbarea anvelopelor de vară cu anvelope de iarnă este indicat să se facă atunci când temperaturile încep să scadă la 7 grade Celsius, sau când există riscul de schimbări ale vremii, respectiv de polei, gheață pe șosea. Conform celor spuse de meteorologi, iarna își arată primele semne din noiembrie în România. Aceștia au anunțat deja ninsori, viscol și ger în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, deci șoferii ar trebui să-și echipeze autovehiculele corespunzător.

Meteorologii spun că România și alte regiuni ale Europei vor fi afectate de valul de aer rece ce vine din partea de nord-est a continentului. Acesta vor influența condițiile climatice din țara noastră, vor fi perioade cu temperaturi scăzute, cu aer rece, ger, viscol, începând cu luna noiembrie. Meteorologii ANM spun că temperaturile vor ajunge și la -10 grade Celsius în sfârșitul lunii noiembrie, mai ales la munte. În zonele montane vor fi și precipitații foarte mari, chiar și de 50-60 litri/mp.

În luna decembrie precipitațiile scad, dar va fi foarte frig, temperaturile vor scădea cu încă 3-4 grade Celsius comparativ cu luna noiembrie. În luna ianuarie și februarie se anunță viscol și precipitații abundente. Este posibil ca iarna să nu se termine în februarie, ci în martie, când va fi încă frig.

Autoturismele trebuie să aibă anvelope de iarnă pe toate roțile. Cele care sunt pentru transport de persoane trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă și să aibă și echipamente antiderapante omologate RAR. De exemplu plasele antiderapante cu lanțuri cementate și zale din oțel tratat termic, destinate pentru autovehiculele comerciale, utilaje, camioane, vehicule industriale, trebuie să fie omologate RAR, să aibă aderență maximă și să fie rezistente la provocările de drum în condiții grele de iarnă.

Referitor la obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, utilizarea acestora nu este condiționată de o perioadă de timp, însă va depinde de starea carosabilului. Acesta este precizat de Ordonanța Guvernului nr. 5/2011.

Ca în fiecare an, poliția rutieră va lua certificatul de înmatriculare șoferilor care circulă pe drumuri publice cu polei sau zăpadă fără anvelope de iarnă. În loc de certificatul de înmatriculare se va elibera o dovadă, dar fără drept de circulație. În plus șoferii riscă și amenzi mari, cuprinse între 1305-2900 lei, conform Ordonanței de urgență nr. 165/2002.

Punctul de amendă s-a majorat începând cu data de 1 februarie 2018 la 145 lei. Șoferii sancționați pot plăti jumătate din amendă în termen de 15 zile.

Dacă în lunile de iarnă carosabilul este uscat, poliția rutieră nu poate amenda șoferii care circulă fără anvelope de iarnă la autoturism. În cazul în care aceștia își continuă drumul și pot ajunge într-o zonă montană unde carosabilul este acoperit cu polei sau zăpadă, poliția rutieră poate interzice șoferilor să circule dacă nu au anvelope de iarnă la mașini. În cazul în care ajung pe porțiunea de drum cu zăpadă, ei sunt amendați pentru faptul că vehiculul nu este echipat corespunzător condițiilor de iarnă.

Cât plătesc șoferii în acest an pentru schimbatul cauciucurilor la autovehicule? Tarifele variază între 60-100 lei, destul de mult pentru cei care au bugetul limitat.

Șoferii au fost păcăliți de 7 companii de asigurări din România

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) anunță și faptul că 7 companii de asigurări din țara noastră riscă amenzi mari din partea Consiliului Concurenței. Aceste companii sunt: Generali, Allianz Țiriac, Omniasig, Asirom, Uniqa, Groupama, Euroins. Companiile au vândut asigurări RCA la prețuri prea mari, până în 2016. Acestea riscă să fie amendate cu 5% din cifra de afaceri.

Este vorba de acea perioadă de dinainte de schimbările legislative privind polițele RCA în anul 2016. Atunci au avut loc proteste ale transportatorilor pe șosele și la Guvern. Atunci prețurile au crescut foarte mult, au depășit rata inflației prețului RCA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed