AcasăGeneralAutoritatea Naţională pentru Comunicaţii va trece sub controlul Parlamentului

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii va trece sub controlul Parlamentului

Autorităţile încearcă să rezolve problemele legate de independenţa ANC, prin trecerea acesteia în subordinea Parlamentului. În cazul conducerii instituţiei, ministrul Gabriel Sandu spune că viitorul preşedinte al ANC va fi numit tot de către Parlament şi nu de către Guvern, aşa cum s-a întâmplat până acum. Ministrul comunicaţiilor că se va întâlni, marţi cu Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii pentru a dezbate problemele legate de infringement.

Comisia Europeană a declanşat la sfârşitul lunii ianuarie procedura de încălcare a Tratatului de aderare în cazul României pentru "încălcarea gravă" a independenţei autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.

Procedura este demarată din cauza imixtiunii în 2008 în independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor, ANC, care a fost înfiinaţtă prin ordonanţă de guvern şi în subordnea Executivului. Procedura de infringement are trei stadii, abia după ignorarea repetată a recomandărilor şi solicitărilor Comisiei cazul fiind înaintat Curţii Europene de Justiţie. Potrivit oficialilor europeni, mai există şi alte state membre, în afara României, care nu respectă independenţa autorităţilor de reglementare şi împoriva cărora Bruxelles-ul a iniţiat proceduri de infringement.

Ultimele Articole