Bancherii, oamenii de afaceri şi exportatorii cer reducerea provizioanelor şi reexaminarea legii insolvenţei (VIDEO)

Astfel, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Asociaţia Naţională a Importatorilor şi Exportatorilor (ANEIR) au evaluat principalele dificultăţi care îngreunează activitatea mediului de afaceri, stabilind o serie de măsuri necesare pentru susţinerea companiilor şi reluării creşterii economice.

Pe lângă reducerea nivelului provizioanelor constituite de către bănci, cele trei instituţii doresc şi o reexaminare a legii insolvenţei şi introducerea de măsuri suplimentare care să împiedice manifestarea unor abuzuri care reduc gradul de încredere în relaţia dintre bănci şi companii.

De asemenea, AOAR, ARB şi ANEIR vor susţine cererea ca autorităţile publice centrale şi locale să plătească în termen de maxim 90 zile obligaţiile restate către companii, urmând ca pe viitor să încerce să respecte măsura anticriză propusă de Comisia Europeană, adică statul să îşi plătească în maxim 30 zile datoriile către companii.

„Se propune realizarea în maxim 60 de zile a unui Registru Naţional care să specifice datoriile pe care le are statul către companii şi datele la care urmează să se facă plăţile. Acest instrument este apreciat a contribui la creşterea transparenţei activităţii autorităţilor centrale şi locale şi la creşterea gradului de încredere a sistemului bancar faţă de activitatea companiilor, mai ales în ceea ce priveşte examinarea bonităţii acestora la acordarea sau reeşalonarea unor credite”, se mai arată în comunicatul celor trei instituţii.

Totodată, instituţiile cer şi adopatarea de măsuri concrete şi transparente privind utilizarea rapidă şi eficientă a capacităţii de garantare de către guvern a unor credite bancare necesare cofinanţării proiectelor publice sau private pentru care sunt încheiate contracte cu autorităţile de management.

ARB, AOAR şi ANEIR cred în posibilitatea redresării economiei României începând cu anul 2010, în condiţiile în care dialogul între diferite părţi interesate este unul autentic şi continuu, iar măsurile convenite se reglementează şi se pun în aplicare în timp util”, se mai arată în comunicat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed