Băsescu: Puţine pensii vor scădea

„Ce ştiu reconfirmat astăzi este că puţine pensii vor scădea. Problema este de comunicare publică defectuoasă”, a declarat preşedintele.

România are nevoie de cel puţin 10 ani de guverne stabile

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat marţi, la o dezbatere privind reforma instituţională a statului român, că dincolo de reforma instituţiilor publice este necesară o reformă în plan constituţional şi electoral. De asemenea, preşedintele a adăugat că România are nevoie cel puţin 10 ani de acum înainte de guverne stabile, care să-şi asume modernizarea şi consolidarea statului

Vezi cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu

Va trebui să definim statul social, aici, la noi in Carpați. Cum a inţeles stânga statul social putem vedea in 2007 și 2008. Măsurile care au accentuat criza. Nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social asa cum au fost aplicate in unele state ale UE, iar măsurile luate arată că și acolo se fac pași inapoi. Dintr-un motiv simplu: resursele care au stat la baza lui au fost imprumutate și nu produse. România incă nu este in această situație de a avea datorii de peste 60% din PIB. De aceea am considerat că este bine să intervenim acum. Măsurile erau necesare. Statul asistențial nu mai putea funcționa in Rpmânia.

Reforma statului implică o reformă in abordarea bugetului: modul in care cheltuim resursele, cheltuielile trebuie să fie transparente, depolitizate. Nu obiectivele politice trebuie să primeze in buget, ci cele regionale, de interese național. Reforma fiscală este parte a reformei statului, lărgirea bazei de impozitare. Cu cât mai multe excepții, cu atât mai mult sentimentul că unii nu datorează nimic statului. Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral. Administrația locală este un alt element al reformei statului. Și aici s-au făcut pași: descentralizarea insoțită de resurse.

Introducerea standardelor de cost este parte  reformei statului. Restructurarea aparatului de stat, a regiilor, optimizarea serviciilor publice, reprezintă un obiectiv asupra căruia guvernul a lucrat in 2010, dar mai sunt de făcut. Dacă ne-a găsit criza cu un aparat greoi, proeesele din 2010 au merit că au redus cheltuielile. E nevoie de eficientizare.

Dacă ne uităm la marii datornii la bugetul de stat găsim marile regii. România nu-și poate permite să mai continue cu aceste datorii. Sunt datorii de sute de milioane de roni. Trebuie să fie unul din obiectivele lui 2011: declanșarea unor ajustări. Sigur implică discuții mai dure cu sindicatele, dar ele trebuie să aibă loc. Pierderile generate de aceste regii se resfrâng in datorii, cheltuieli cre nu se fac in educație, sănătate. Ân reforma statului nu poate fi evitatu cuvântul educație. Neglijarea sectorului de educație in proesul de reformă ar fi una din marile greșeli pe care un guvern le-ar face. Sper ca noua lege să indepărteze fabricile de diplome și să dea competențe.

„Reforma statului înseamnă şi reforma sănătăţii. Statul nu poate continua să pompeze bani într-un sistem nerformat. Nu poate fi conceput un stat modern fără justiţie, una modernă. Aici avem şi noi o pasiune să ne autoflagelăm, dar şi a aliaţilor noştri. Totuşi cifrele încep să contrazică percepţia: sunt câteva sute de grupuri demantelate de procurori, sunt cateva sute de ofiţeri şi vameşi scoşi din sistem. Statisticele arată că România devine tot mai eficientă în lupta contra corupţiei. Sigur, ne uităm şi la procesele soluţionate, dar pentru asta a fost adoptată legea micii reforme în justiţie. A fost o generozitate excesivă a formelor de ajutorare socială, mânată de interese politice iar efectul a fost stimularea nemuncii. Resursele trebuie adresate celor care au nevoie”, a declarat Traian Băsescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed