BCE a menţinut nemodificată dobânda de referinţă la 0,5%

Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a păstra nemodificat costul creditelor în zona euro nu constituie o surpriză pentru economişti, care nu se aşteptau la noi măsuri excepţionale anticriză.

 

Chiar dacă dobânda în zona euro este la cel mai scăzut nivel din istorie, BCE practică în continuare cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.

 

BCE a apreciat că redresarea lentă a zonei euro nu are nevoie de noi măsuri de stimulare. În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.

 

Luna trecută, un membru al Consiliului guvernatorilor de la Banca Central Europeană a declarat că în prezent nu vede motive pentru o reducere a dobânzii de referinţă, în timp ce ministrul german de Finanţe susţine că BCE va majora costul creditului după ce situaţia economică se va îmbunătăţi.

 

‘Suntem într-o perspectivă pe termen mediu, însă din punctul meu de vedere nu văd multe argumente în prezent pentru o reducere de dobândă’, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE. Întrebat dacă economia europeană şi-a revenit, Nowotny a răspuns ‘cred că da, deoarece avem mai multe ştiri bune. Este o revenire slabă, dar o revenire’.

 

În schimb. ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble a declarat că salută perspectiva unei majorări de dobândă din partea BCE după ce economia îşi revine. ‘Dobânzile reduse sunt o expresie a insecurităţii de pe pieţele de obligaţiuni. Acest lucru nu poate dura la nesfârşit. Banca centrală a anunţat că va majora din nou dobânzile când economia îşi va reveni. Aceasta este un lucru bun’, susţine Wolfgang Schaeuble.

 

În august, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed