BGS: Am inceput procedurile de listare pe NASDAQ

Aceasta ar putea fi prima listare a unei companii romanesti pe o bursa americana si una dintre putinele realizate pe o alta piata de capital decat cea de la Bucuresti.

De altfel, de la inceputul crizei, o serie de companii locale si-au amanat planurile de listare, temandu-se ca nu vor reusi sa gaseasca cumparatori pentru actiunile lor.

Conducerea BGS spune ca a ales o bursa externa si nu pe aceea locala, in conditiile in care piata din Statele Unite este mai matura, de acolo venind si oferta pentru listarea firmei. Acesta nu a dorit sa ofere detalii privind compania de intermediere cu care lucreaza in perspectiva listarii.

“Procesul dureaza intre 9 si 12 luni, perioada in care vom pune la dispozitia autoritatilor bursiere din SUA toata documentatia necesara. Este un proces complicat, in care vom da dovada de maxima transparenta. Am luat aceasta decizie dupa ce am vazut interesul foarte mare manifestat de investitorii americani fata de BGS. Valoarea la care ar putea ajunge grupul, dupa listare, este de circa 100 milioane de dolari”, a declarat pentru Business Standard Bogdan Oprea.

BGS se afla, inca de anul trecut, in negocieri privind achizitia unei companii de securitate in SUA. Bugetul alocat acestei investitii a scazut intre timp de la cinci milioane de dolari la trei milioane. “Celelalte doua milioane de dolari le pastram si le vom investi pentru a dezvolta compania pe care o vom cumpara acolo”, spune Oprea.

BGS detine in SUA doua companii, BGS American Division si BGS Security Division, ambele raportand anul trecut, cumulat, o cifra de afaceri de doua milioane de dolari. Compania s-a aflat in negocieri privind o alta achizitie in SUA, dar reputatia slaba a firmei respective a blocat efectuarea tranzactiei, potrivit oficialilor BGS.

Bogdan Oprea estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 25-30 milioane de euro pentru grupul BGS, in usoara scadere fata de asteptarile initiale. “Daca initial, la sfarsitul anului trecut, estimam o crestere cu 40% a pietei, in actualul context, ea nu poate creste in 2009 cu mai mult de 25%. Noi ne vom mentine cota de piata neschimbata, de circa 8%, si vom creste in trend cu piata”, a afirmat Oprea.

BGS mizeaza si pe mentinerea unei marje de profit cuprinse intre 10% si 20%. Profitul brut este asteptat sa creasca, de la aproape cinci milioane de euro anul trecut la aproape sapte milioane de euro in acest an.

Compania a facut circa 300 de angajari de la inceputul anului, 150 fiind cei angajati in noua sucursala din Timisoara, care isi va incepe activitatea in aceasta saptamana daca va primi avizele necesare. Grupul are in prezent circa 4.300 de angajati, dar numarul lor va creste pana la aproape de 4.800 pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit lui Oprea, grupul nu are datorii in momentul de fata. “Am avut mereu grija sa ne bazam pe forte proprii si sa nu intram in blocaje financiare. Chiar i-am ajutat pe partenerii nostri care aveau astfel de probleme. Daca fiecare firma ar avea grija de propriul cash-flow, nu am avea probleme cu blocajul financiar la nivel national”, a declarat Oprea.

BGS este detinut, in proportie de 80%, de Bogdan Oprea, restul, in proportii egale, de cei doi frati ai sai, Daniel si Costin Oprea.

Grupul este impartit in trei divizii: Divizia de Securitate, Divizia de Ambulanta si Divizia de Dezastre.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed