Biserica, impozitele şi înmormântarea

Motivul pentru care episcopii au recurs la aceasta decizie ar fi numarul alarmant al germanilor care parasesc biserica pentru a economisi la impozite. Ei spun ca un asemenea pas ar reprezenta un „act serios impotriva comunitatii”.

 

Toti cetatenii germani care sunt inregistrati oficial in calitatea lor de catolici, protestanti sau evrei platesc un impozit de circa 8% pana la 9% din venitul lor brut. Acesta este oprit direct la sursa – adica este virat de angajator. Taxa a fost introdusa in secolul al 19-lea ca masura compensatorie in urma nationalizarii proprietatilor religioase, scriu cei de la RFI.ro

 

Catolicii reprezinta 30% din populatia Republicii Federale. Numarul celor care au parasit biserica catolica a ajuns la un numar record de 181.000 doar in anul 2010. Multi pun aceasta tendinta pe seama scandalurilor de abuzuri sexuale in randul preotilor catolici, dar disponibilitatea de a plati un impozit atat de mare este si ea in scadere, mai ales in aceasta perioada de criza.

 

Cert este ca, in urma acestui decret, catolicii fara impozite la activ nu vor mai putea primi binecuvantarea unui preot decat inaintea mortii. De asemenea, nimeni nu va putea lucra pentru biserica catolica. Cazul se aplica si la scolile sau spitalele administrate de aceasta. Nici nas nu ar mai putea deveni un catolic neimpozat.

 

Trebuie spus ca biserica catolica este cel mai mare agent economic al Germaniei si cel mai mare proprietar al tarii. Pe cale de consecinta este si cel mai mare angajator al Republicii Federale. Nemaivorbind de influenta politica a institutiei care este reprezentata in toate consiliile de supraveghere a entitatilor publice germane.

 

Sigur, biserica argumenteaza ca impozitele sunt folosite in scopuri caritabile. Dar ele nu pot justifica decizia care ii impiedica pe credinciosi sa participe la viata religioasa fara a plati o suma de bani. Numai anul trecut, catolicii au contribuit cu 5 miliarde de Euro la veniturile bisericii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed