BUGETUL are mare nevoie de bani! Aceste taxe vor crește

Autoritățile vor mări taxele pe care companiile care activează în sectorul de prospecțiune, explorare și exploatare a bogățiilor minerale, conform unui proiect de hotărâre privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere, prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003, elaborat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Scopul evident este acela de a aduce mai mulți bani la buget, în contextul crizei provocată de epidemia de coronavirus.

 

”Prin adoptarea prezentului act normativ se va realiza o impunere echitabilă care să reflecte importanța resurselor minerale utile, sub aspectul diminuării acestora și al aportului la dezvoltarea economică a României. Scopul actului normativ este acela de reactualizare, în funcție de rata inflației, a nivelului taxelor miniere prevăzute în Legea minelor, de la ultima reactualizare a valorii taxelor miniere prin intrarea în vigoare a HG 129/2019 privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere. Prin adoptarea actului normativ se vor reactualiza valorile taxelor miniere de prospecțiune, explorare și de exploatare a resurselor minerale, conducând la creșterea veniturilor la bugetul de stat. În proiectul de act normativ s-a luat în calcul rata inflației de 4,7% pentru perioada decembrie 2018 (perioada de referință)-februarie 2020 (perioada curentă), valoare comunicată de Institutul Național de Statistică”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Noile valori sunt prezente mai jos:

 

 

În prezent, operatorii economici, titulari ai licențelor de explorare/exploatare și ai permiselor de prospecțiune/exploatare sunt obligați la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecțiune, explorare și de exploatare a resurselor minerale, conform legii minelor, ianuarie 2014 (perioada de referință)-decembrie 2018 (perioada curentă), astfel:

– o taxă anuală pentru activitatea de prospecțiune de 358 lei/km. pătrat

– o taxă anuală pentru activitatea de explorare de 1.437 lei/km. pătrat (care se dublează după doi ani și devine de cinci ori mai mare după patru ani)

– o taxă anuală pentru activitatea de exploatare de 35.923 lei/km. pătrat.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed