Bulgaria nu trebuie să mărească taxele şi impozitele, ci să le colecteze

Documentul Directoratului General pentru afaceri economice şi financiare al CE, care analizează sistemele fiscale din statele membre UE, nu îi recomandă Bulgariei să mărească taxele şi impozitele. Singurele recomandări se referă la colectarea taxelor, care trebuie ameliorată.

 

Bulgaria are şi un model relativ bun în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată (TVA); singura cotă redusă este cea pentru turism, în rest existând o cotă unică, aşa cum recomandă Comisia Europeană.

 

Bruxellesul nu crede că aplicarea unor cote diferite de TVA pentru unor produse şi servicii, precum produsele alimentare sau medicamentele, are efecte pozitive, cotele reduse ducând doar la scăderea veniturilor la buget. Potrivit datelor Comisiei Europene, Bulgaria este ţara membră cu cel mai mare nivel al economiei gri – 31,9%. În acest top negativ, Bulgaria este urmată de România, Lituania şi Estonia. CE recomandă tuturor statelor în care ponderea economiei gri depăşeşte media europeană de 14,9% să adopte măsuri urgente pentru creşterea nivelului colectării la buget.

 

Ziarul Sega scrie că Plamen Oreşarski, care este candidatul Partidului Socialist Bulgar pentru postul de premier, propune un plan urgent pentru relansare economică. Acesta prevede diminuarea preţului energiei electrice de la 1 iulie, precum şi efectuarea urgentă a plăţilor restante pe care statul le datorează mediului de afaceri. Potrivit socialiştilor, suma totală a acestor restanţe se ridică la un miliard de leva (500 milioane de euro).

 

Oreşarski intenţionează să folosească pentru plata lor banii din rezervele financiare ale statului. În opinia lui, chiar dacă o parte dintre aceste rezerve ar fi cheltuită la sfârşitul anului banii din rezervă, valoarea va fi situată sub 4,5 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro), aşa cum prevede legea.

 

Un alt punct al planului lui Plamen Oreşarski prevede creşterea ajutoarelor pentru elevii din clasa I de la 150 leva (circa 77 euro) la 310 leva (157 euro) şi creşterea ajutoarelor pentru al doilea an de maternitate de la 240 leva (circa 122 euro) pe lună la 310 leva (157 euro) pe lună. Pentru această măsură, însă, va fi necesară amendarea legii bugetului de stat. Socialiştii nu cred că ar fi posibil ca salariul minim pe economie să fie majorat încă din acest an, aşa cum insistă ultranaţionaliştii care cel mai probabil vor sprijini un eventual guvern condus de Plamen Oreşarski, mai scie cotidianul Sega.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed