Când au loc Crăciunul și Revelionul pe rit vechi în 2022

0

Când au loc Crăciunul și Revelionul pe rit vechi în 2021. Pentru creștinii ortodocși, sărbătorile iarnă se termină pe 7 ianuarie, însă pentru cei care sărbătoresc pe rit vechi, abia încep.

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor, de 365 de zile, iar altul al romanilor, care avea 355 de zile, astfel anual rămânea o diferențăd e 10 zile între cele două.

Când au loc Crăciunul și Revelionul pe rit vechi în 2022

Împăratul roman Iuliu Cezar a hotărât în anul 46 î.Hr să îndrepte această diferență și s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat calendarul iulian. Acesta din urmă a fost folosit de creștini timp de secole.

În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.

În calendarul iulian sau în calendarul pe stil vechi, Crăciunul pe rit vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul ortodox oficial. Astfel, Crăciunul pe rit vechi vechi 2022 este sărbătorit în data de 7 ianuarie.

În ceea ce privește revelionul, în fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cei care folosesc vechiul calendar, cel iulian, sărbătoresc intrarea în noul an, adică Revelionul pe rit vechi.

Când au loc Crăciunul și Revelionul pe rit vechi în 2022

Revelionul este sărbătorit de sârbi, ucraineni, lipoveni şi ruşi. Printre țările în care Anul Nou se celebrează pe stil vechi se numără Rusia, Ucraina și Bulgaria.

Totodată, pe rit vechi, ziua de Bobotează este sărbătorită pe 10 ianuarie. Tradițiile însă nu sunt cu mult diferite față de cele pe care calendarul ortodox oficial le are.