Cărbune, petrol, gaze! Geografia marilor producători de combustibili fosili

Combustibilii fosili au fost sursa noastră predominantă de energie de peste un secol, iar lumea încă extrage și consumă o cantitate colosală de cărbune, petrol și gaze în fiecare an.

Imaginile de mai jos vizualizează volumul producției globale de combustibili fosili în 2021, folosind datele din Statistical Review of World Energy a BP, conform Visual Capitalist .

Câteceva despre combustibilii fosili

În 2021, lumea a produs aproximativ 8 miliarde de tone de cărbune, 4 miliarde de tone de petrol și peste 4 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

Cea mai mare parte a cărbunelui este folosit pentru a genera energie electrică pentru casele și birourile noastre și are un rol cheie în producția de oțel. În mod similar, gazul natural este o sursă mare de energie electrică și căldură pentru industrii și clădiri. Petrolul este folosit în principal de sectorul transporturilor, pe lângă producția petrochimică, încălzire și alte utilizări finale.

Iată o defalcare completă a producției de cărbune, petrol și gaze pe țară în 2021.

Producția de cărbune

Dacă tot cărbunele produs în 2021 ar fi aranjat într-un cub, acesta ar măsura 2.141 de metri (2,1 km) pe fiecare parte – de peste 2,5 ori înălțimea celei mai înalte clădiri din lume.

China a produs 50% sau mai mult de patru miliarde de tone din cărbunele mondial în 2021. Este, de asemenea, cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând 54% din consumul de cărbune în 2021.

Sursa: Visual Capitalist

India este al doilea cel mai mare producător și consumator de cărbune. Între timp, Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, urmată de Australia.

În Occident, producția de cărbune din SUA a scăzut cu 47% față de nivelurile din 2011, iar coborârea este probabil să continue odată cu tranziția la energie curată.

Producția de țiței

În 2021, Statele Unite ale Americii, Rusia și, respectiv, Arabia Saudită au fost cei trei mari producători de țiței .

Sursa: Visual Capitalist

Țările OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au reprezentat cea mai mare pondere din producție, cu 35% sau 1,5 miliarde de tone de petrol.

Producția de petrol din SUA a cunoscut o creștere semnificativă din 2010. În 2021, SUA au extras 711 milioane de tone de petrol, mai mult de dublu față de 333 de milioane de tone produse în 2010.

Producția de gaze naturale

Lumea a produs 4.036 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021. Infograficul de mai jos îl convertește într-un echivalent a șapte miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a le vizualiza la aceeași scară cu petrolul și gazele.

Iată primii 10 producători de gaze naturale în 2021:

Sursa: Visual Capitalist

SUA au fost cel mai mare producător, Texas și Pennsylvania reprezentând 47% din producția sa de gaz. Sectoarele electrice și industriale din SUA reprezintă aproximativ o treime din consumul intern de gaze naturale.

Rusia, următorul cel mai mare producător, a fost cel mai mare exportator de gaze în 2021. A exportat aproximativ 210 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte către Europa și China. Aproximativ 80% din gazul natural rusesc provine din operațiunile din regiunea arctică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed