Care este fructul numit banana nordului: Paw Paw rezistă și la -30 de grade!

Care este fructul numit banana nordului. Cu siguranță ați auzit măcar odată câte ceva despre banana-nordului, care este foarte cunoscută și sub denumrea de fructul paw paw.

Banana-nordului este una dintre cele mai exotice plante care au fost aclimatizate în România cu un potențial uriaș pe piața autohtonă, mai ales datorită gustului deosebit, de vanilie cu ciocolată, dar și faptului că fructul este foarte bogat în vitamine și minerale.

Care este fructul numit banana nordului: Paw Paw rezistă și la -30 de grade!

Un lucru special la banana nordului este că deși este un fruct neobișnuit rar în piețele noastre, banana-nordului are deja mai bine de 100 de ani de când crește în România.

”La noi în ţară se pare că a fost introdusă în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, de către un emigrant întors din America. De acolo, câteva plante au ajuns în localitatea Geoagiu, unde se găsesc şi în prezent în curţile unor localnici”, povestește prorecotorul USAMV, potrivit agrointel.ro. 

Care este fructul numit banana nordului: Paw Paw rezistă și la -30 de grade!

Un lucru puțin știu despre banana nordului este rezistența acesteia. Paw Paw este o specie rustică putând fi cultivată cu succes în regiunile temperate, ea provenind din partea de est a Statelor Unite, acolo plantațiile de paw paw se întind din Florida până la Marile Lacuri. Peste Ocean, Asimina triloba crește la marginea pădurilor și se remarcă prin rezistența mare la ger, supraviețuind iernilor cu – 25… – 30°C.

Banana-nordului se adaptează bine și la diferitele tipuri de sol, dar preferă totuşi solurile afânate, bine drenate, bogate în substanţă organică: preferă un pH neutru sau uşor acid.

Aceasta are nevoie de 160 de zile de vegetaţie şi creşte bine în zone cu 700 – 800 mm precipitaţii. Deficitul hidric duce la căderea fructelor şi este necesar să fie înlăturat prin irigaţii moderate.

Care este fructul numit banana nordului: Paw Paw rezistă și la -30 de grade!

Referitor la înmulţire, aceasta se face în general prin semințele care se găsesc în fruct, închise la culoare. După extragerea seminţelor, acestea se păstrează în frigider la 2 – 3°C. Semănatul se face în ghivece înalte, acoperind seminţele cu un strat de 10 cm de pământ.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed