Cauza comună a alergiilor. În România, unul din trei copii este afectat

Copiii care dezvoltă oricare dintre cele patru alergii frecvente – eczemă, astm, alergie alimentară și/sau febra fânului – au în comun anumite caracteristici ale microbiomului intestinal, conform unui studiu publicat în Nature Communications.

Descoperirea ar putea duce la metode de a prezice dacă un copil va dezvolta alergii și la modalități de a preveni apariția acestora.

„Vedem din ce în ce mai mulți copii și familii care caută ajutor la departamentul de urgență din cauza alergiilor”, a spus dr. Stuart Turvey, profesor în departamentul de pediatrie la UBC și cercetător la BC Children’s Hospital Research Institute. „Sute de milioane de copii din întreaga lume suferă de alergii, inclusiv unul din trei copii din Canada și este important să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru și cum poate fi prevenit.”

Studiul este unul dintre primele care examinează simultan patru alergii distincte la copiii de vârstă școlară. În timp ce aceste boli alergice au fiecare simptome unice, cercetătorii au vrut să afle dacă ar putea avea o origine comună legată de compoziția microbiotei intestinale a sugarului, conform Scienceblog.

„Acestea sunt diagnostice diferite din punct de vedere tehnic, fiecare cu propria listă de simptome, așa că majoritatea cercetătorilor tind să le studieze individual”, spune dr. Charisse Petersen, co-autor principal al analizei. „Dar când te uiți la ce nu merge bine la nivel celular, au de fapt multe în comun.”

Pentru studiu, cercetătorii au examinat evaluări clinice de la 1.115 copii care au fost urmăriți de la naștere până la vârsta de cinci ani. Aproximativ jumătate dintre copii (523) nu au avut nicio dovadă de alergie în niciun moment, în timp ce mai mult de jumătate (592) au fost diagnosticați cu una sau mai multe tulburări alergice de către un medic expert. Cercetătorii au evaluat microbiomul copiilor din probe de scaun colectate la vizitele clinice la vârsta de trei luni și un an.

Probele de scaun au dezvăluit o semnătură bacteriană care a fost asociată cu copiii care dezvoltă oricare dintre cele patru alergii până la vârsta de cinci ani. Semnătura bacteriană este un semn distinctiv al disbiozei sau al unei microbiote intestinale dezechilibrate, care probabil a dus la o mucoasă intestinală compromisă și un răspuns inflamator crescut în intestin.

„De obicei, corpurile noastre tolerează milioanele de bacterii care trăiesc în intestinele noastre, deoarece fac atât de multe lucruri bune pentru sănătatea noastră. Unele dintre modalitățile prin care le tolerăm sunt păstrarea unei bariere puternice între ele și celulele noastre imunitare și limitarea semnalelor inflamatorii care ar chema acele celule imunitare în acțiune”, spune Courtney Hoskinson, doctorand la UBC și principalul autor al lucrării. „Am găsit o defecțiune comună a acestor mecanisme la bebeluși înainte de dezvoltarea alergiilor.”

Mulți factori pot modela microbiota intestinală a sugarului, inclusiv dieta, modul în care ne naștem, locul în care trăim și expunerea noastră la antibiotice. De exemplu, antibioticele pot șterge bacteriile sensibile, în timp ce alăptarea tinde să reînnoiască și să ofere hrana necesară bacteriilor din intestinul sugarului. Cercetătorii au examinat modul în care aceste tipuri de influențe au afectat echilibrul microbiotei intestinale și dezvoltarea alergiilor.

„Există o mulțime de perspective potențiale din această analiză”, spune dr. Stuart Turvey. „Din aceste date putem observa că factori precum utilizarea antibioticelor în primul an de viață au mai multe șanse să ducă la tulburări alergice ulterioare, în timp ce alăptarea în primele șase luni îi poate proteja pe copii. Acest lucru a fost universal pentru toate tulburările alergice pe care le-am studiat.”, explică acesta.

Acum, cercetătorii speră să valorifice descoperirile pentru a corecta tratamentele acordate în cazul microbiotei intestinale dezechilibrate și pentru a putea preveni dezvoltarea alergiilor.

„Dezvoltarea de terapii care modifică aceste interacțiuni în timpul copilăriei poate preveni, prin urmare, dezvoltarea tot felul de boli alergice în copilărie, care adesea durează toată viața”, spune dr. Turvey.

De la lansarea acestui studiu, în 2008, echipa de cercetători canadieni a urmărit sănătatea, creșterea și mediul copiilor de la naștere și a făcut descoperiri importante despre cum se dezvoltă astmul și alergiile, în mai multe spitale pediatrice din Canada.

Câți copii suferă de alergii, în România?

Conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, unul din trei copii suferă de rinită alergică, considerată cea mai frecventă afecțiune cronică a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele precum acarienii din praful din casă, sporii de fungi, scuamele de animal sau polenul. Astmul alergic are o prevalență la copii de 20%, față de 5% la populația adultă. Dermatita atopică are o prevalență de 20%-25%, deci tot al patrulea copil suferă de această afecțiune cutanată. Alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulți și 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari si copii mici.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed