AcasăEconomieBurseCe înseamnă pentru o companie listarea la bursă: exemplul Transgaz, de 15...

Ce înseamnă pentru o companie listarea la bursă: exemplul Transgaz, de 15 ani la BVB

Operatorul național de transport gaze naturale – Transgaz – împlinește azi 15 ani de când este listat la Bursa de Valori București. Oferta Publică Inițială (IPO) derulată în 2008 a fost o premieră românească sub trei aspecte: cea mai mare valoare a unei oferte pusă în vânzare, cea mai mare cerere de acțiuni din România, primul IPO din România căruia i-a fost atașat un nou instrument financiar numit “drepturi de alocare”, scriindu-se în acest fel o pagină importantă atât în istoria și evoluția companiei cât și a pieței de capital din România.

Între timp, în septembrie 2020, Bursă de Valori București a devenit în mod oficial piață emergența, depășind statutul de piață de frontieră, ceea ce a însemnat o confirmare a calității pieței de capital românești și a calității actului managerial al companiilor tranzacționate pe această piață.

Urmare a faptului că este companie tranzacționată la BVB, SNTGN Transgaz SA a câștigat foarte mult în ceea ce privește capitalul reputațional, atât din prisma know-how-ului managerial, cât și a rigorilor de transparență, comunicare și relații cu investitorii și a întregii experiențe acumulate conlucrând în condiții excelente cu toate instituțiile pieței de capital.

Capitalizarea bursieră a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste 2 ori față de anul listarii, ajungând în prezent la o valoare de aproximativ 3,5 miliarde lei respectiv la peste 700 milioane Euro.

În prezent, 58,5097% din acțiunile companiei sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alți acționari persoane fizice și juridice (free-float).SNTGN Transgaz SA este una dintre societățile cu cea mai atractivă politică de dividend. Astfel, valoarea dividendelor plătite acționarilor în cei 15 ani de la listarea la Bursă de Valori București a fost de aproximativ 4 miliarde lei.

Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale 2022-2031, SNTGN Transgaz SA propune proiecte majore, strategice de investiție, estimate la 3,4 miliarde euro, investiții pentru dezvoltarea strategică și sustenabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România și conformarea să la cerințele reglementărilor europene privind Acordul Verde European și decarbonizarea.

Investițiile propuse vor avea că rezultat asigurarea unui grad adecvat de interconectivitate cu țările vecine; crearea unor rute de transport gaze naturale la nivel regional pentru transportul gazelor naturale provenite din diverse noi surse de aprovizionare; crearea infrastructurii necesare preluării și transportului gazelor naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagră în scopul valorificării acestora pe piață românească și pe alte piețe din regiune; extinderea infrastructurii de transport gaze naturale pentru îmbunătățirea aprovizionării cu gaze naturale a unor zone deficitare; crearea pieței unice integrate la nivelul Uniunii Europene.

Listarea la Bursă de Valori București reprezintă pentru orice companie care decide în acest sens, o importantă alternativă de finanțare, un mecanism eficient de transparență și raportare, un vot de încredere dat managementului companiei pentru a demonstra capabilitatea acesteia de a performa, de a fi și rămâne viabilă într-un mediu aflat în continuă transformare, puterea ei de a fi competitivă și de a face față cu succes regulilor jocului concurențial.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigura îndeplinirea în condiții de eficientă, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale, dispecerizarea acestora precum și cercetarea și proiectarea în domeniu, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă. 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.