Ce se întâmplă în învățământul românesc? 340 de infracţiuni în şcoli în luna septembrie

Poliţia Română a prezentat, sâmbătă, un bilant conform căruia în luna septembrie au fost sesizate 340 de infracţiuni în incinta unităţilor de învăţământ şi 33 comise în apropierea acestora, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre lovire, însă au existat şi 20 de cazuri de port sau folosire de obiecte periculoase în şcoli. În urma acţiunilor poliţiştilor, au fost găsiţi peste o mie de elevi în situaţii de risc şi s-a intervenit la peste 300 de evenimente, fiind sesizate 25 de situaţii de bullying.

Potrivit Poliţiei Române, în luna septembrie, mai exact de la începutul anului şcolar, au fost sesizate 373 de infracţiuni în domeniu (294 în mediul urban şi 79 în mediul rural), dintre care 340 săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ şi 33 în zona adiacentă acestora.

Dintre acestea, cele mai multe au fost – 232 – de lovire sau alte violenţe (180 în mediul urban şi 52 în mediul rural), dintre care 209 în incinta unităţilor de învăţământ şi 23 în zona adiacentă acestora, 43 de infracţiuni de furt (37 în mediul urban şi 6 în mediul rural), dintre care 39 în incinta unităţilor de învăţământ şi 4 în zona adiacentă acestora, şi 20 de infracţiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban şi 2 în mediul rural), toate în incinta unităţilor de învăţământ.

Alte 29 de infracţiuni constatate în luna septembrie au fost: 23 de purtare abuzivă (22 în incinta unităţilor de învăţământ şi una în zona adiacentă), 2 de neglijenţă în serviciu (ambele în incinta unităţilor de învăţământ), una de abuz în serviciu şi 3 alte infracţiuni, toate în incinta unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte victimele infracţiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice şi 4 aparţinători ai elevilor, iar ca posibili autori ai infracţiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice şi 21 de aparţinători.

De asemenea, în luna septembrie, poliţiştii au intervenit la 94 de apeluri 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban şi 26 în mediul rural), 82 în incinta unităţilor de învăţământ şi 12 în zona adiacentă acestora şi au aplicat 179 de sancţiuni contravenţionale, 42 dintre acestea pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în luna septembrie, la nivel naţional, structurile Poliţiei Române au organizat 2.633 de acţiuni, dintre care 410 pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, 306 pe linia absenteismului şi abandonului şcolar şi 1.917 în domeniul rutier.

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia Siguranţă Şcolară, precum şi structurile similare de la nivel teritorial au desfăşurat activităţi preventive atât în şcoli, cât şi în afara acestora.

Astfel, au fost organizate 4.254 de activităţi cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică, din care 1.047 privind prevenirea delicvenţei juvenile, 986 privind prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, 804 privind respectarea regimului rutier, 605 despre bullying şi cyberbullying, 448 privind prevenirea consumului de droguri, 240 despre infracţiunile contra patrimoniului şi 124 cu referire la prevenirea traficului de persoane.

De asemenea, au fost organizate 2.696 de participări la activităţi cu caracter educativ-preventiv, dintre care 1.545 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ, 776 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenţei şcolare, 170 de participări la şedinţele cu părinţii în vederea prezentării reglementărilor legale în vigoare, precum şi a altor aspecte de interes, 205 instruiri ale administratorilor societăţilor comerciale care cad sub incidenţa prevederilor H.G. nr. 128 din 30 martie 1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Alte activităţi au fost desfăşurate pentru prevenirea violenţei în unităţi de învăţământ, a traficului de persoane şi a consumului şi traficului ilicit de droguri şi substanţe interzise.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 1.084 de elevi în situaţii de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon şcolar, 132 de bănuiţi de infracţiuni şi 143 de victime ale infracţiunilor.

Poliţiştii au intervenit în cazul producerii a 319 evenimente, fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, în 11 dintre acestea efectuându-se cercetări pentru săvârşirea unor infracţiuni.

”În plus, Poliţia Română a abordat prevenirea victimizării minorilor, în mod constant, ca prioritate naţională de intervenţie în domeniul prevenirii criminalităţii. Astfel, au fost iniţiate şi implementate, atât la nivel central, cât şi regional/local, proiecte, campanii, activităţi punctuale în colaborare cu alte instituţii guvernamentale şi organizaţii neguvernamentale pentru a preveni consumul de droguri, discriminarea, agresiunile sexuale şi dispariţiile de minori”, a transmis IGPR.

Aproximativ 80.000 de copii au fost pregătiţi pentru a se apăra de riscurile mediului online şi au fost derulate, la nivel naţional, următoarele iniţiative: Campania „Siguranţa online” implementată în parteneriat cu DNSC şi Asociaţia Română a Băncilor; Proiectul „Eroii Internetului” în parteneriat cu Google România şi Asociaţia Adfaber şi Campania destinată siguranţei copiilor în mediul online în cadrul Proiectului RO Cyberex – Perfecţionare, cooperare şi prevenire în lupta împotriva criminalităţii informatice.

Pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, în perioada 16 noiembrie 2021 – 31 mai 2022, s-a derulat, la nivel naţional, în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului, campania „Atingeri Nedorite”, care a beneficiat de finanţare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Activităţile au vizat creşterea nivelului de informare a copiilor, părinţilor şi publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Aproximativ 40.450 de copii au fost informaţi, în peste 1.700 de acţiuni. Acest domeniu a continuat să fie abordat în întâlnirile cu grupurile ţintă pentru a creşte nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale în scopul raportării şi stopării acestor cazuri.

Pentru prevenirea traficului şi consumului de droguri, 114.350 de minori au primit informaţii în cadrul unei campanii intitulată „Dincolo de aparenţe” care a vizat atât minorii, cât şi adulţii pe teme legate de legislaţie, consecinţe şi riscuri asociate, precum şi instituţii unde pot solicita sprijin şi consiliere.

Activităţile de prevenire a dispariţiilor de minori au avut peste 180.000 de beneficiari minori şi adulţi. Campania naţională desfăşurată pe această linie s-a numit „Sărbătorile se petrec în familie. Tu ştii unde este copilul tău?” şi a vizat creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie şi centrele de protecţie.

Pentru prevenirea discriminării şi victimizării copiilor din medii nefavorabile s-a desfăşurat anul acesta, în mai multe judeţe, pe perioada vacanţei de vară, Campania „Şotron”, în parteneriat cu Asociaţia Ovidiu Ro. Au fost derulate 109 activităţi cu 1.370 de minori şi 265 de cadre didactice.

Tot pe perioada vacanţei, structurile de analiză şi prevenirea a criminalităţii au continuat activităţile informativ-preventive în tabere şi în atelierele de vară. În Bucureşti, s-a derulat a paisprezecea ediţie a Programului „Vara pe uliţă”, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. La nivel naţional, s-a implementat Campania „Vacanţă în siguranţă”, iar la începutul şcolii a început Campania de prevenire „Vacanţa s-a terminat. Sunteţi pregătiţi pentru un nou început?”, care a avut ca scop creşterea gradului de siguranţă al minorilor prin conştientizarea părinţilor cu privire la potenţialele pericole şi situaţiile vulnerabile la care pot fi expuşi copiii acasă, pe stradă şi în mediul on-line, atunci când nu sunt supravegheaţi de adulţi.

Pentru cei mai mici şcolari, cei din clasele I, se derulează de 7 ani Programul naţional „Şcoala Siguranţei Tedi”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Maspex România. Realizat pe baza unui concept de responsabilitate socială, proiectul urmăreşte creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode specifice vârstei lor. Dintre temele abordate au fost prevenirea dispariţiilor de copii, siguranţa în locuinţă, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţia rutieră şi siguranţa pe Internet.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed