Cea mai bună economie a României din istorie! Am depășit Grecia și Portugalia

România a depășit Grecia și Portugalia la PIB total în euro, este cu mult peste Ungaria și Bulgaria, iar în zona Europei Centrale și de Est se află pe locul doi, după Polonia, dacă excludem Turcia și Rusia.

Economia României depășește singură toate economiile statelor din fosta Iugoslavie (Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Macedonia de Nord), sau economiile combinate ale Ungariei și Bulgariei. Totodată, România se situează cu puțin peste Republica Cehă.

Citește și: ISĂRESCU, dezvăluiri despre cele patru decizii care au salvat economia de la prăbușire

Polonezii, în schimb, au un PIB de aproape 2,4 ori mai mare decât al nostru.

PIB
Sursa: https://tradingeconomics.com/

 

Creștere constantă a economiei

De la criza din 2008-2009 și până la instituirea pandemiei la nivel global, economia României a crescut constant ajungând în 2019 la un nivel al PIB-ului de 250 miliarde de dolari, cel mai înalt nivel atins în istorie. În plus, indicatorul PIB/capita PPC, adică PIB-ul pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare a crescut constant, ceea ce înseamnă că românii nu au dus-o mai bine niciodată ca acum.

 

Putere de cumpărare tot mai mare

 

Evoluția PIB pe capita PPC
Evoluția PIB/capita PPC

La ce se referă Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC)? Dacă în România, un produs X se vinde cu echivalentul a 1 euro, iar în altă țară, un produs similar se vinde cu 2 euro rezultă că, în România, puterea de cumpărare a unei sume de bani este de două ori mai mare din moment ce, cu suma cu care în cealaaltă țară cumperi o unitate din produsul X, în România cumperi două unități.

Prin urmare, atunci când se fac comparații între diverse țări, indicatori precum PIB/capita sunt ajustați în așa fel încât aceste diferențe să fie eliminate, iar baza de comparație să fie unitară.

 

La egalitate cu grecii

Comparându-ne la acest capitol cu alte state din jur, vedem că stăm mai bine decât Croația, Turcia, Bulgaria, suntem aproape la egalitate cu Grecia, și suntem depășiți de Ungaria, Slovacia, Polonia, Slovenia și Republica Cehă. Precum și de Portugalia, stat care până la extinderea masivă a UE ocupa, împreună cu Grecia, ultimele locuri din spațiul comunitar la nivel de dezvoltare. Conform datelor Trading Economic, PIB/capita PPC în România este de 29.909 dolari.

PIB pe capita PPC
Sursa: https://tradingeconomics.com/

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed