Cea mai ieftină şi cea mai scumpă mâncare. Cum sunt preţurile de Sărbători

„Până la finele anului exclud orice majorare de preţuri. O asemenea măsură ar fi neconstructivă. Nimeni nu va încerca să facă o nouă reaşezare a preţurilor în această perioadă. Nu că nu ar fi motive”, a declarat Sorin Minea, preşedinte Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta.

Unul dintre motivele care ar justifica o majorare a preţurilor la mezeluri este costul materiei prime, este de părere reprezentantul Romalimenta. Minea spune că o „reaşezare” a preţurilor produselor finite se va face probabil în primul trimestru al anului viitor. „Există o diferenţă flagrantă între costul materiilor prime şi preţul final al produselor procesate. Anul viitor nu există decât trei soluţii: una ar fi falimentul, a doua ar fi ca cei din domeniu să modifice reţetele, dar atunci calitatea produsului finit ar avea de suferit. A treia soluţie ar fi recalcularea preţurilor în funcţie de costul materiei prime. Nu vor fi majorări cu zeci de procente, ci cu 5-6-7%”, a mai spus Minea.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010 produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 4,91 %, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele şi produsele de lapte sunt mai scumpe cu 3,7%, telemeaua de vacă cu 3,63%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 4,5% în noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu aproape 30% în noiembrie 2011 faţă de decembrie anul trecut.

Vezi pe gandul.info harta judeţelor după preţul mâncării

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed