Exporturile și importurile indică o stabilizare a Chinei

Datele statistice comunicate de Administrația Vămilor indică majorarea comerțului exterior al Chinei pentru prima oară după doi ani de declin, chiar dacă o revenire imediată la performațele economice care au propulsat-o pe poziția secundă la nivel mondial este puțin probabilă.

 

Exporturile au crescut cu 5,1% în luna iulie comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Evoluția a fost mai bună decât estimările analiștilor, de doar 3%. Exporturile către SUA s-au majorat cu o rată anuală de 5,3% iar către Europa cu 2,8%. De asemenea livrările către Asia de Sud-Est au fost în urcare.

Importurile au evoluat chiar mai bine, cu o majorare de 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut și de 5 ori mai mult decât prognozau analiștii. Aprecierea surprinzătoare a importurilor a diminuat excedentul comercial la 17,8 miliarde de dolari.

 

„Luna iulie pare să indice o revenire la o tendință normală neifluențată de alți factori” se arată într-un raport al Moody’s. „Cu alte cuvinte, ceea ce a fost mai rău pare a fi trecut, iar revenirea va fi liniară și lentă.” Exporturile din ultimele trei luni au înregistrat cea mai redusă rată de creștere de după octombrie 2009, conform analizei Reuters.

 

O stabilizare economică vine în sprijinul liderilor chinezi, care se străduiau să găsească soluții de impulsionare în ultimele două luni. Piețele financiare erau îngrijorate că o aterizare dură ar fi pus în pericol planurile Executivului de la Beijing ca motorul creșterii în continuare să devină consumul intern în locul investițiilor efectuate cu credite bancare și a lărgirii bazei de producție.

 

Cu toate aceste date încurajatoare privind evoluția Chinei, mulți analiști se îndoiesc de capacitatea Guvernului de a pune bazele unei economii bazate pe consum în locul uneia orientate spre investiții și producție.

 

Deși datele statistice au crescut optimisul investitorilor,  mulți spun că nu este încă evidentă direcția pe care se va înscrie economia chineză și dacă se va respecta ținta propusă pentru acest an, creștere de 7,5%. Bursele de mărfuri au reacționat pozitiv, metalele și petrolul recuperând din pierderile ultimelor două luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed