Chinezii vin la CERNAVODĂ! Un contract URIAȘ și plin de secrete

Societatea Nuclearelectrica, deținută de statul român, și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă. Acordul a fost aprobat de către acționarii SNN în Adunarea Generală a Acționarilor din dată 10 aprilie 2019. CGN și-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului.

 

Semnarea de către părțile implicate în continuarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă reprezintă o etapă esențială din procesul de selecție lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic și operațional.

 

Acordul prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singură platforma tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Dată limita pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la dată semnării Acordului Investitorilor  în formă preliminară. JVCO este o societate pe acțiuni, înființată în temeiul Legii 31/1990 privind societățile și va avea o durata inițială de 2 ani. Participația CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a Nuclearelectrica de 49%.

 

Părțile care au semnat contractul nu au dezvăluit dacă partea chineză va primi ajutoare de stat prin garantarea prețurilor de vânzare la terminarea reactoarelor. De altfel, chinezii nu au făcut foarte multe investiții în România pentru că statul nu le-a asigurat garantarea acestora, din considerente de reguli comunitare. În plus, pentru acest contract nu s-a făcut nicio licitație și nu se cunoaște costul final. Însă, un proiect al Ministerului Energiei prevede introducerea unor subvenții anuale de aproape 215 milioane de euro în perioada 2030-2040, adică imediat după punerea în funcțiune a noilor reactoare. Conform Newsenergy, subvențiile, care vor ajunge în cei 10 ani la 2 miliarde de euro, ar urma să fie acordate sub forma contractelor pentru diferență, prin care consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia. Pentru fiecare tehnologie, va fi stabilit un preţ de referinţă, iar, dacă preţul pieţei este mai mic, producătorul va primi diferenţa de la consumatori, prin aceste subvenţii, iar, dacă este mai mare, va vira diferenţa într-un cont deţinut de o Contraparte. Practic, chinezii vor obține prețul cerut al energiei, indiferent cât va costa energia la un anumit moment în cei zece ani.

 

Compania China General Nuclear Power Corporation, una din cele doua societăți din China, semnatare a acordului, a fost acuzată de Guvernul Statelor Unite de spionaj nuclear, conform departamentului de justiție a SUA, citat de The Guardian. Într-un rechizitoriu scris pe 17 pagini, Washingtonul susține că inginerul Allen Ho, angajat al societății chineze, a conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nucleare în China, fără aprobarea SUA și “cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară Chineză”.

 

Procurorul general adjunct al Statelor Unite, John P. Carlin, a declarat că Allen Ho, “la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China”. „Ho a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și nu a avut autorizație de la Departamentul de Energie al SUA”, a spus Carlin. „Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA prin obținerea de tehnologie nucleară importantă, pentru țări străine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Națională”, a mai spus procurorul general al SUA.

 

Ho, deținător al cetățeniei americane, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, un an de libertate condiționată sub supraveghere și amendă de 20.000 de dolari pentru conspirație în vederea dezvoltării de materiale nucleare cu tehnologii americane în China fără aprobarea autorităților de la Washington și cu intenția de a crea avantaje statului chinez. Acesta a comis faptele de care a fost acuzat în perioada 1997-2016, în care a fost angajat drept consultant de către compania chineză de stat China General Nuclear Power (CGNP) Corporation. Ho și-a recunoscut faptele și a colaborat cu autoritățile.

 

„Allen Ho este tras la răspundere pentru că a recrutat experți americani în tehnologie nucleară pentru a oferi asistență în dezvoltarea și producerea de materiale speciale nucleare în China pentru o companie nucleară chineză de stat. El a făcut acest lucru fără a solicită autorizație de la Departamentul pentru Energie al SUA în condițiile legii. Procuratura americană este decisă să acționeze pentru a împiedică obținerea și exportarea ilegală din SUA a unor tehnologii sensibile, aflate sub control. Furtul tehnologiei noastre nucleare de către adversari străini constituie o prioritate absolută pentru FBI. Alături de partenerii noștri locali, statali și federali, îi vom investiga agresiv pe cei care încearcă să ne fure tehnologia în beneficiul unor guverne străine”, au declarat reprezentanții autorităților americane, citați într-un comunicat al Departamentului pentru Justiție.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed