AcasăActualitateMediuCod Portocaliu de instabilitate atmosferică și vijelii puternice duminică în Transilvania, Moldova...

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică și vijelii puternice duminică în Transilvania, Moldova și sudul României

Meteorologii au emis duminică o avertizare Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică și vijelii puternice valabil duminică, între orele 14:00 – 23:00. Astfel, local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină.

Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp.

Tot duminică este valabilă o avertizare Cod Portocaliu de caniculă pentru Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei, unde valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

O a treia avertizare meteo vizează intervalul zilele de 25, 26, 27 și 28 iulie, când este în vigoare un Cod Galben de caniculă. În intervalul menționat valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Marți, 26 iulie va intra în vigoare o avertizare Cod Portocaliu în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului, unde valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.