Comori din epoca bronzului. Misteriosul tezaur din vremea tracilor de la Rădeni

O expoziţie foto-documentară prezintă comori din epoca bronzului descoperite prin Neamţ, între ele fiind şi câteva vase trece confecţionate din aur. „Comori ale epocii bronzului din colecţiile Complexului Muzeal Naţional Neamţ“ este titlul unei expoziţii foto-documentare adusă în atenţia publicului, manifestarea fiind organizată de instituţia menţionată. Panourile informative sunt expuse până la 30 aprilie în Piaţa Libertăţii din Piatra Neamţ, în faţa sediului Muzeului Cucuteni, foarte aproape de Curtea Domnească şi de Turnul lui Ştefan cel Mare.

 

Acești elevi vor avea GRATUIT la transportul aerian! Noi beneficii anunțate de Minister

 

 

Expoziţia prezintă o selecţie de descoperiri metalice cu o valoare de patrimoniu deosebită, axându-se cu precădere asupra poveştii din spatele descoperirii acestor artefacte unicat.  Panourile includ fotografii ale pieselor şi informaţii referitoare la locul şi modul de descoperire, aspecte specifice, modul de realizare şi apartenenţa culturală. În această expoziţie au fost incluse piese de aramă, bronz, argint şi aur descoperite întâmplător sau în cadrul unor cercetări arheologice în judeţele Neamţ şi Bacău.

 

Numărul unor astfel de artefacte găsite în spaţiul de la est de Carpaţi, care aparţin perioadei timpurii a epocii bronzului, este foarte redus. Acestei perioade îi aparţin diferite tipuri de topoare din cupru sau cu un conţinut scăzut de arsen sau staniu, realizate prin turnare în tipare bivalve.

 

 

Record greu de egalat în ENERGIA românească! Rovinariul a dat lovitura

 

 

Organizatorii expoziţiei susţin că este foarte posibil ca aceste artefacte să nu reprezinte produse locale, ci importuri din mediile culturale apropiate. Pe parcursul perioadei mijlocii a epocii bronzului începe să crească numărul pieselor de metal şi să se diversifice tipurile de obiecte, însă punctul culminant al metalurgiei bronzului este atins în perioada târzie a acestei epoci şi la începutul epocii fierului.

 

„După o perioadă îndelungată de zacere în sol sau în mediul acvatic, piesele descoperite astăzi sunt acoperite cu un oxid de cupru, numit patină nobilă, un indicator al autenticităţii artefactelor, în diferite nuanţe de verde. Înlăturarea intenţionată a patinei se realizează doar în cazuri excepţionale, atunci când nu există altă soluţie pentru conservarea artefactelor“, se precizează într-un comunicat al Complexului Muzeal Naţional Neamţ, semnat de muzeograf Alexandru Gafincu şi cercetător Vasile Diaconu.

 

Articolul integral pe ADEVĂRUL

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed