CORONAVIRUSUL în DIRECT! Ce se întâmplă ACUM în lume

Numărul epidemiei de coronavirus din întreaga lume crește zilnic. Marți dimineață, pragul de 4.000 de morți a fost depășit, majoritatea fiind înregistrată în China. Italia este cea de-a doua țară afectată. Luni seara, Roma a decis să instituie starea de carantină pentru întreg teritoriul țării, astfel încât sunt afectați 60 milioane de oameni. În Franța, ministrul Culturii, Franck Riester, a fost infectat.

Papa dă instrucțiuni preoților

Papa Francisc le-a cerut marți preoților „să aibă curajul să iasă și să meargă să-i vadă” pe pacienții care suferă de coronavirus, în timpul masei sale de dimineață .

Ciprul de Nord își anunță primul caz

Ciprul de Nord a înregistrat primul său caz de persoană infectată cu noul coronavirus, un turist german de 65 de ani care se află pe insulă de două zile. Ministrul Sănătății din autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, necunoscută de comunitatea internațională, a declarat că această persoană a făcut parte dintr-un grup de 30 de turiști care a ajuns duminică pe insulă din Balingen (sudul Germania).

Recesiune probabilă în Germania

Criza coronavirusului va provoca o recesiune în Germania, a declarat directorul institutului de cercetare economică Ifo. Clemens Fuest a apreciat că o criză economică globală comparabilă cu cea din 2008 pare plauzibilă. Economistul a salutat simplificarea utilizării muncii pe timp scurt, anunțată de guvernul german, dar consideră că sunt necesare alte măsuri.

Piețele europene își revin ușor

După ce au experimentat ”lunea neagră”, principalele piețe bursiere europene au început să își revină marți. Contractele futures arată o creștere de 2,38% pentru Dax la Frankfurt și 2,6% pentru FTSE la Londra. Primele ore indică o creștere de 1,6% pentru CAC-ul parizian, după scăderea sa de 8,39% cu o zi înainte.

Bursele din Asia au închis pe verde

După o scurtă perioadă de panică la începutul sesiunii, ca urmare a tumultului de pe Wall Street cu o zi înainte, Bursa din Tokyo a ridicat puțin capul. Indicele Nikkei a închis marți cu un câștig de 0,85% până la 19.867, față de o scădere de 5% cu o zi înainte. Indicele mai larg Topix a obținut un plus de 1,28%, până la 1.406,68 puncte. Piețele bursiere chineze s-au aflat, de asemenea, marți verzi la finalul sesiunii. În Hong Kong, indicele Hang Seng a revenit cu 2% în jurul orei 6:45 GMT, în timp ce indicele compozit Shanghai a obținut 1,69%, iar cel al Shenzhen cu 2,17%.

Țițeiul recuperează

Prețurile petrolului au crescut brusc în jurul orei 6:15 GMT, un baril american WTI câștigând 7,61% până la 33,50 de dolari și un baril de Brent din Marea Nordului, cu 8,06% până la 37,13 dolari. Acestea au pierdut aproximativ 25% din valoare cu o zi înainte după declanșarea războiului pe prețuri lansat de Arabia Saudită ca urmare a eșecului negocierilor din weekendul trecut cu Rusia, provocând luni o furtună violentă pe piețele bursiere mondiale, înspăimântate deja de epidemia de coronavirus.

Air France-KLM afectată de coronavirus

Numărul pasagerilor transportați în februarie de Air France-KLM s-a redus cu 0,5% în februarie, din cauza suspendării conexiunilor cu China. Traficul din februarie „reflectă în esență impactul anulării tuturor zborurilor către și din China și impactul inițial al Covid-19 în Asia”, a declarat grupul într-un comunicat.

Google restricționează vizitele 

Google a început de luni să restricționeze vizitele la birourile sale din Silicon Valley, San Francisco și New York, pentru a evita riscul contaminării coronavirusului. Deja, Google, Amazon, Microsoft și Facebook le recomandaseră pe 6 martie angajaților lor din statul Washington (nord-vest) să lucreze, dacă este posibil, de acasă. Apple a urmat exemplul, în timp ce prestigioasa conferință TED programată pentru aprilie la Vancouver (Canada) a fost amânată.

Xi Jinping vizitează Wuhan

Președintele chinez se află marți dimineață Wuhan, epicentrul Covid-19. În cadrul acestei „vizite de inspecție”, anunțată de agenția oficială de știri Xinhua, are întâlniri cu personalul medical, soldați, voluntari și alte persoane care luptă împotriva epidemiei. Deplasarea lui Xi Jinping vine pe măsură ce epidemia încetinește semnificativ în China. Numărul de cazuri noi raportate marți este, prin urmare, cel mai mic din 21 ianuarie.

Economia chineză, încă lovită de epidemie

Impactul economic al Covid-19 continuă să fie resimțit. În februarie, prețurile de consum au sărit 5,2%, ajungând la cel mai înalt nivel în ultimoo opt ani. În plus, consecințele asupra sectorului auto sunt perceptibile, cu o scădere de 78,4%.

Peste 4.000 de morți în întreaga lume

Numărul global de decese cauzate de noul coronavirus depășește acum 4.000, cu 17 noi decese raportate de China, potrivit AFP. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni că „amenințarea unei pandemii” la scară globală a devenit „foarte reală”, considerând totuși că ar putea fi „controlată”.

Măsuri de sprijin la vedere în Japonia

Primul ministru japonez a declarat marți că guvernul va colabora strâns cu Banca Japoniei (BoJ) pentru stabilizarea piețelor, punând în continuare presiuni asupra băncii centrale pentru a lua măsuri de sprijin suplimentare în fața riscurilor asociate. De asemenea, Tokyo intenționează să dezvăluie un nou set de măsuri bugetare pentru a compensa impactul coronavirusului, cu o atenție deosebită acordată IMM-urilor, a declarat marți ministrul finanțelor. Aceste măsuri ar permite autorităților, printre altele, să solicite rechiziționeaze clădiri pentru a fi utilizate ca spitale. Virusul a infectat peste 500 de persoane în țară și a provocat nouă decese. Epidemia globală a ridicat îndoieli cu privire la posibilitatea găzduirii Jocurilor Olimpice, care urmează să se deschidă pe 24 iulie.

Primul caz în Mongolia

O persoană cu cetățenia franceză care lucrează în Mongolia este primul caz confirmat de Covid-19 identificat în țara asiatică, unde s-au impus măsuri de izolare. Aceasta este angajată a unei filiale locale a gigantului nuclear francez Orano, specializat în special în extracția de uraniu.

Scad impozitele în SUA

După prăbușirea de pe piața bursieră de luni, președintele Donald Trump a promis acțiuni ”foarte spectaculoase” pentru a face față epidemiei. El a menționat o posibilă reducere a taxelor sau a impozitelor pe salarii. Împrumuturile ar putea fi, de asemenea, acordate întreprinderilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed