Cum citim o factură! Prețul energiei electrice – ce este și din ce este compus

În termeni generali prețul energiei electrice se compune din prețul energiei electrice active (acest preț este format din prețul de producție plus profitul furnizorului), prețul de introducere a energiei în Sistemul Energetic Național, denumit pe scurt TG, prețul de transport prin rețelele Transelectrica, prețul de extracție a energiei din SEN denumit TL, prețul de distribuție care în funcție de punctele de dimitare patrimonială poate avea până la trei componente ( preț pentru delimitare la înaltă tensiune, medie și joasă). Toate aceste componente enumerate mai sus compun prețul de contract.

Cantitatea de energie electrică facturată este denumită energie activă. Energia activă cuprinde costul de achiziție și costurile de furnizare. Prețul de achiziție a energiei electrice este stabilit prin tranzacțiile de vânzare-cumpărare realizate pe piața liberă.

Ca să ajungă în casele oamenilor, energia trece prin rețelele de transport și de distribuție. Astfel că factura ta include și costul cu serviciile de transport, servicii de sistem și de distribuție. Aceste servicii sunt reglementate de către ANRE:

  • Tariful de distribuție: furnizorul virează acești bani mai departe către operatorul de distribuție
  • Tariful de transport: furnizorul plătește mai departe către operatorul de transport și sistem
  • Costul Serviciilor de sistem: banii sunt virați de furnizor către operatorul de transport și sistem.

Pe factură mai regăsești:

Certificatele verzi

această componentă este facturată tuturor clienților de energie electrică și este stabilită de Legea 220/2007 pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile. Prin schema de sprijin pe baza certificatelor verzi, contravaloarea acestora este achitată de către furnizori producătorilor de energie curată (obținută din surse regenerabile de energie – soare, vânt, apă, biomasă), fiind ulterior colectată, prin facturi, de la consumatorii finali. Valoarea unui certificat verde este ajustată anual de către ANRE. La fel și cota anuală obligatorie de certificatelor verzi, prin raportare la consum.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență,

cu valoare unitară reglementată, ce apare ca poziție separată pe factură. Valoarea ei este stabilită prin ordin ANRE. Această contribuție este o altă schemă de sprijin stabilită de Guvern, care are rolul de a încuraja cogenerarea de înaltă eficiență (producerea simultană de energie electrică și termică cu tehnologii performante, mai puțin poluante și cu randament ridicat). Contravaloarea acestei contribuții este colectată de la clienți de către furnizori și ajunge la producătorii care dețin unități de cogenerare de înaltă eficiență.

Acciza și TVA

sunt alte două taxe stabilite de autorități. Furnizorul le plătește mai departe către stat.

Astfel, din valoarea totală a facturii pe care o plătești furnizorului de electricitate, doar o mică parte rămâne la acesta, bani din care își acoperă costuri precum cele cu personalul, centrele de relații cu clienții, facturare și transmiterea facturilor, sisteme informatice etc. Pe perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prin OUG 27/2022 și OUG 119/2022, costul de furnizare a energiei electrice a fost stabilit la 0,073 lei/kWh. Restul banilor din factură ajunge la producători, operatorul de transport, operatorul de distribuție și la bugetul de stat (TVA și acciză).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed