De ce vaccinul este gratuit iar testele sunt pe bani?

De la începutul pandemiei în România, sute de mii de români au făcut teste PCR de identificare a virusului SARS-CoV 2 pentru care au plătit în medie 400 de lei, în special la clinicile private. Când au apărut primele informații că România va începe să primească primele tranșe din vaccinul anti-Covid, prin mecanismul pus pe picioare de Comisia Europeană, s-a anunțat că vaccinarea se face gratuit, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu. S-a născut astfel întrebarea: ”De ce vaccinul este gratuit iar testele sunt pe bani?”

 

Ministrul Justiției anunță ce a decis în privința creșterii vârstei de pensionare a magistraților

 

 

Contactat de Money.ro, Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, București, a spus că vaccinul se face o dată, în timp ce testul trebuie repetat oricât de des este nevoie. În pluus, costul vaccinului este mult mai mic. Și, a adăugat medicul Marinescu, testul este gratuit dacă se face conform definiției de caz.

Testul COVID este gratis, dacă se indeplinește definiția de caz, însă există o problemă cu această definiție pentru că este făcută prea îngust din cauză că avem capacitate de testare prea mică, susține la rândul său Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Conform acestuia, nu este niciun motiv pentru care statul nu a preluat (ca în alte țări) capacitatea de testare privată și să testeze tot pe definiția de caz. În modelul actual o parte dintre costurile testării sunt descărcate de populație, mai spune Cherecheș. Și de aici, testări mai puține.

 

Joe Biden, validat oficial ca președinte al SUA. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington

 

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.934.119 teste. Până la jumătatea verii, cea mai mare parte a testărilor s-au făcut în baza definiției de caz. Când Grecia a impus testul negativ la trecerea graniție, numărul de testări s-a dublat din pricina cererilor celor care au dorit să plece în vacanță. Astăzi, de exemplu, s-au raportat 31.393 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.599 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.794 la cerere. Acestea din urmă au fost plătite de către cei care le-au solicitat, în medie cu 400 de lei. Aceste teste la cerere au creat o adevărată industrie iar beneficierii principali au fost clinicile private.

 

Prețul vaccinurilor a fost ținut secret însă un ministru belgian, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală cu cât a negociat Comisia Europeană cu companiile farmaceutice în numele statelor membre. Conform acelei liste, cu preţuri în diferite monede, aşa cum au fost ele înscrise în contracte, preţul unei doze din viitorul vaccin AstraZeneca-Oxford este de 1,78 de euro, cel al Johnson&Johnson 6,9 euro, Sanofi-GSK 7,56 euro, CureVac 10 euro, Pfizer-BioNTech 12 euro şi Moderna 14,6 euro. Primul vaccin aprobat în de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este cel al Pfizer, care deja a ajuns în trei tranșe în România și a fost administrat cadrelor medicale din linia întâi. În urmă cu câteva zile, Agenția a aprobat și vaccinul Moderna.

 

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. Fiecare dintre aceste state au plătit un avans pentru aceste vaccinuri.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed