Dosarele secrete ale celui de-al Treilea Război Mondial care nu a avut loc

În afara graniţelor, Armata Roşie penetrase apărarea puterilor Occidentale, folosindu-se de puterea armelor chimice pentru a lovi forţele NATO. Iugoslavia căzuse, iar Germania de Vest şi Norvegia erau pe punctul de a ceda.

 

După patru zile de raiduri aeriene ruse în urma cărora sute de britanici şi-au pierdut viaţa, Thatcher trebuia să ia o decizie decisivă: pe biroul ei se afla un mesaj de la Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, prin care solicita autorizaţia de a lansa un atac nuclear de-a lungul Cortinei de Fier. Niciodată un Cabinet britanic nu s-a confruntat cu o decizie atât de sumbră, le-a spus Thatcher colegilor săi, dând apoi undă verde atacului, scrie Capital.ro.

 

Cu toţii ştim că nu a avut loc niciun Al treilea Război Mondial în martie 1981, dar acest scenariu nu-i aparţine vreunui scriitor, ci a fost un exerciţiu secret organizat de Cabinetul britanic în urmă cu 31 de ani, pentru a pregăti oficialii de o posibilă „trecere la război”.

 

Scenariul a rămas ascuns în Arhivele Naţionale până în acest an, cand a fost supus „regulii celor 30 de ani”, însemnând că publicul are acces la dosare la 30 de ani de la data întocmirii acestora. Mulţi oameni nici măcar nu au ştiut de existenţa unui astfel de plan, dar Daily Mail a dezvăluit povestea unui Război Mondial care nu a existat.

 

Dezvăluiea planului

 

Scenariul începe pe 9 martie 1981 – care, într-adevăr, a fost o perioadă de amplificare a tensiunilor internaţionale. După invazia sovietică din Afganistan în ziua de Crăciun din 1979, relaţiile dintre Est şi Vest au atins punctul cel mai critic de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Anxietatea americanilor se reflecta în alegerea lui Ronald Reagan ca preşedinte, în noiembrie 1980, în timp ce conducerea sovietică era îngrozită că NATO ar putea lansa un atac surpriză. În Marea Britanie, Margaret Thatcher îşi exprimase acordul pentru găzduirea unor rachete americane. Şi în spatele Cortinei de Fier tensiunile erau în creştere, disidenţii polonezi plănuind să se ridice împotriva asupritorilor comunişti.

 

Forţele sovietice aveau numele de cod „Portocaliu”, iar ţările NATO „Albastru”.

 

Exerciţiul începe cu un război deja în curs de desfăşurare. Ca şi în Primul Război Mondial, elementul declanşator era zona Balcanică, forţele Pactului de la Varşovia îndreptându-se către frontierele Iugoslaviei. Atât Marea Britanie, cât şi Statele Unite, au trimis trupe suplimentare în Germania de Vest, în timp ce navele sovietice se află în Marea Nordului.

 

Nici în Marea Britanie situaţia nu era mai calmă, britanicii protestând faţă de creşterea şomajului şi reducerea cheltuielilor publice. Iar cum situaţia externă nu era deloc încurajatoare, anxietatea publică începea, şi ea, să crească. Panica a dus la o epuizarea stocurilor de conserve, făină şi zahăr, în timp ce mai multe staţii de benzină au rămas fără combustibil.

 

Citeste materialul integral pe Capital.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed