Enache Jiru renunţă la împuternicirea dată de AGA pentru semnarea contractului de administrare a FP

„Împuternicirea dată de hotărârea acţionarilor pentru semnarea contractului de administrare aprobat în AGA din 7 septembrie este contradictorie cu solicitarea Guvernului înaintată prin ministerul de Finanţe atât Fondului cât şi Comisiei de Selecţie de a renegocia contractul în scopul întăririi clauzelor în favoarea acţionarilor”, a declarat Jiru, pentru NewsIn.

„Având două solicitări contradictorii m-am aflat ca mandatar într-o situaţie contradictorie pentru că s-au dat nişte interpretări juridice (la hotărârea AGA de aprobare a contractului de administrare – n.r.) şi fiecare poate să zică că a avut partea lui de dreptate. Atunci, eu ca mandatar nu sunt cel care trebuie să facă dreptate între ce a înţeles AGA în general şi ce a înţeles acţionarul majoritar”, îşi explică Jiru decizia.

Pe de altă parte, preşedintele consiliului de supraveghere a Fondului, Mircea Ursache, spunea recent că, în ultima perioadă, a existat o corespondenţă intensă între Ministerul Finanţelor, consiliul de supraveghere a Fondului Proprietatea şi comisia de selecţie a Fondului, cu privire la modul în care a fost redactată hotărârea adunării generale de la începutul lunii septembrie, care viza contractul de administrare a Fondului Proprietatea.

Astfel, preşedintele consiliului de supraveghere a menţionat că Finanţele au aprobat în AGA din septembrie condiţiile contractului de administrare, „dar nicidecum contractul în sine”.

„Am considerat pe criterii strict juridice că trebuie să îmi duc mandatul la capăt fără să am nişte riscuri legale pe cre să mi le asum ca persoană fizică”, a adăugat Jru.

El a confirmat totodată că renegocierea a avut loc, iar noua formă a contractului s-a înaintat Ministerului de Finanţe. Contractul este în prezent la Guvern, unde urmează să fie aprobat şi trimis ulterior acţionarilor pentru a fi aprobat din nou. Totodată, în următoarea adunare generală, acţionarii vor trebui să desemneze o persoană în locul lui Enache Jiru pentru a semna în numele Fondului noua formă a contractului de administrare.

„Sunt în continuare preşedinte al Comisiei, nu mi-am dat demisia, doar că m-am retras din exercitarea unui mandat pe care nu consideram că îl puteam duce la îndeplinire”, concluzionează Jiru.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, în 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investiţii Franklin Templeton, în contextul în care reprezentanţii acţionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finanţelor, au fost prezenţi la adunare.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp pe bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi. Însă termenul de listare a fost mereu amânat, ultimele declaraţii indicând că intrarea la cota bursei se va face, probabil, în 2010.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed