AcasăGeneralEuro, la NIVELUL MAXIM de la începutul anului

Euro, la NIVELUL MAXIM de la începutul anului

Un curs peste cel de joi a fost anunţat de banca centrală la 31 decembrie, când euro a fost la 4,4287 lei/euro.


“Ne aşteptăm ca tendinţa usoară de depreciere să persiste pe fondul sentimentului în continuare nefavorabil din pieţele externe. Totuşi, credem ca potenţialul de depreciere a leului este limitat, posibil până la 4,44 lei/euro, întrucât atingerea acestui nivel ar putea declanşa intervenţii valutare sau cel puţin ar întări temerile legate de acestea”, consideră analistului ING Bank Mihai Ţânţaru.

 

Cursul pentru dolarul american a coborât foarte uşor, de la 3,4235 lei/dolar la 3,4225 lei/dolar. În sesiunea de joi, rata de schimb a atins nivelul maxim de după 13 decembrie, când dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.


Totodată, cursul pentru francul elveţian a avansat la 3,6235 lei/franc şi s-a plasat la cel mai ridicat nivel de după 9 ianuarie, când rata a fost de 3,6465 lei/franc.

 

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

 

La deschidere euro a fost cotat la 4,4225 – 4,4250 lei, respectiv cu 0,45 – 6 bani peste cotaţiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4180 – 4,4190 lei/euro.

 

Ulterior, cursul a continuat să urce spre 4,43 lei/euro, iar spre jumătatea zilei a oscila apropate de acest nivel.


Investitorii de pe pieţele financiare sunt în continuare atenţi la situaţia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar şi impunerea de pierderi depozitelor mari, după ce joi Banca Centrală Europeană a avertizat că în lipsa unui sprijin de la UE şi FMI va tăia accesul instituţiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenţă.

 

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 1,9% – 2,4% pe an, după ce joi au fost la 1,02% – 1,52% pe an. Creşterea este determinată de faptul că duminică, pe 24 martie, începe o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Astfel, unele bănci au început să ridice uşor dobânzile pentru a atrage plasamente.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut la 4,88% – 5,38% pe an, de la nivelurile de joi, de 4,82% – 5,32% pe an.

Ultimele Articole