Factoring-ul, ce este și cum poate ajuta companiile?

Te confrunți cu un flux numerar încetinit sau chiar blocat din cauza termenelor de plata ale facturilor? Ei bine, afla că cea mai buna soluție pentru tine o reprezintă serviciile de factoring, care te vor ajuta să transformi în cel mai scurt timp posibil facturile neîncasate în numerar, astfel încât să eviți blocajul financiar și să te bucuri de continuitatea afacerii tale.

Ce este factoring-ul?

În ultima perioadă, când dificultățile economice apasă tot mai greu, obținerea unui credit bancar se afla în topul preferințelor micilor antreprenori atunci când vine vorba despre accesarea de fonduri, care să îi ajute să-și mențină business-urile pe linia de plutire. Cu toate acestea, un număr mare de micro-întreprinderi nu sunt eligibile pentru accesarea unui astfel de credit bancar clasic. Ce este de făcut în acest caz? Răspunsul este simplu: alegerea serviciilor de finanțare prin factoring de la Omnicredit. În cazul în care nu ai foarte multe cunoștinte despre acest subiect, haide să descoperim împreună ce înseamnă acest tip de creditare, cum funcționează, cine poate aplica și care sunt principalele beneficii de care te poți bucura.

Factoring-ul reprezintă o modalitate de finanțare sigura și rapida, menita să ajute companiile care se confrunta cu probleme de flux numerar din cauza clienților care întârzie să plătească facturile, ajutandu-le pe acestea să obțină un avans asupra acestor facturi de încasat cu plata lenta, transformandu-le în lichidități imediate. Prin urmare, datorita acestei forme de creditare prin factoring, acum ai posibilitatea de a incasa banii pe serviciile prestate fară să mai fii nevoit să aștepți scadentele de 30, 60 sau chiar 90 de zile. Cu toate acestea însă, este important să știi faptul că acest tip de finanțare nu se poate face cu facturile care au depășit scadenta, întrucât se refera la cesionarea celor care sunt încă în termen, cu un interval de plata de până la 120 de zile de la emitere.

Daca până acum am trecut în revista definiția factoring-ului și ce este acesta, la fel de necesar este să știm și ce nu este acest produs financiar, pentru a elimina din start orice alta perspectiva greșită pe care o putem avea asupra să. Prin urmare, află că factoring-ul nu trebuie să constituie un motiv de stres în plus, deoarece nu este considerat un credit, nu necesită garanții imobiliare și nu creste în niciun fel gradul de îndatorare al unei companii, ba din contră, o ajută pe aceasta să-și optimizeze capitalul de lucru și să rămână competitivă pe piață.

Cum funcționează factoring-ul?

Pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează acest concept economic și pentru a afla care este cea mai potrivita variantă pentru business-ul tău, este necesară cunoașterea și înțelegerea corectă și completă a tuturor actorilor implicați într-un contract de factoring și rolul pe care-l joacă aceștia, după cum urmează:

  • Factorul – sau banca/instituția financiară non-bancară specializată în servicii de factoring (IFN).Acesta are rolul de a deconta în avans facturile de la aderent, în schimbul unui comision procentual din valoarea acestora. De asemenea, factorul este considerat un intermediar intre aderent și debitor.
  • Aderentul – sau furnizorul de produse sau servicii cu termen de plata. Acesta este cel care solicit finanțarea, pentru obținerea imediata a numerarului de care are nevoie.
  • Debitorul cedat – sau clientul aderentului / debitorul creanțelor.Acesta este beneficiarul/cumpărătorul/importatorul produselor și serviciilor aderentului.

Acum că am stabilit care sunt personajele implicate, haide să vedem împreună cum se derulează întregul proces de factoring. În acest sens, afla că acțiunile sunt interconectate, după cum urmează: factorul ,,cumpără” factura aderentului, iar acesta din urma primește valoarea acesteia înainte de termenul scadent, astfel încât să își poată rezolva problema lipsei de lichidități cu care se confrunta și să asigure un flux constant de numerar. În ceea ce privește debitorul, în urma finanțării facturii, acesta este obligat că la scadenta acesteia să plătească direct în contul factorului, în baza notificării de cesiune primita. Acest lucru înseamnă automat faptul că aderentul îi vă înștiință pe clienții sai de faptul că a cedat creanță să factorului și că acestuia din urma trebuie să-i plătească.

Desi la prima vedere, din cauza limbajului de lemn folosit în mediul economic lucrurile par destul de încâlcite în ceea ce privește tranzacția prin factoring, în realitate este bine să avem în vedere următorul ciclu pentru a putea face conexiuni cu ușurință: furnizorul vinde, încasează de la banca sau instituția financiara non-bancara specializata în astfel de servicii de finanțare, iar aceasta din urma încasează de la client.

Tipuri de factoring

Printre principalele forme de factoring cunoscute în sfera economica în funcție de dreptul de regres, se numără factoringul cu regres, respectiv factoringul fară regres. În acest sens, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra manierei în care acestea se manifesta, este necesar să menționam particularitățile și condițiile fiecărui tip în parte, după cum urmează:

  • Factoring cu regres– riscul de neplata al debitorului cedat aparține aderentului. Astfel, daca debitorul cedat nu achita suma datorata la termenul de plata scadent, factorul are drept de regres asupra aderentului, ceea ce înseamnă că acesta din urma este implicat automat, rămânând solidar la plata facturii în cauza.
  • Factoring fară regres– riscul de neplata al debitorului cedat este transferat factorului. Astfel, daca debitorul cedat nu achita suma datorata aferenta facturii la timp sau deloc, factorul este responsabil de recuperarea și colectarea banilor, fară să mai implice în tot acest proces aderentul.

Desigur, dincolo de aceste doua tipuri de factoring populare, mai exista și alte câteva forme esențiale, în funcție de următoarele criterii:

  • în funcție de termenul de finanțare a facturilor de către factor:factoring-ul tradițional cu plata imediata (factorul plătește facturile aderentului în momentul în care acestea intra în posesia să), factoring-ul la termen (factorul achita facturile aderentului la momentul scadentei lor) sau factoring-ul fară notificare (factorul nu suporta riscul neplății facturilor și se comporta că un mandatar).
  • în funcție de caracterul confidențial al tranzacției:factoring închis (aderentul își rezerva dreptul de a tine secret faptul că a solicitat serviciile unei companii de factoring) sau factoring deschis (aderentul vinde toate facturile către factor, având dreptul de a anunță toți debitorii).

Cine poate apela la factoring?

Pot apela toate companiile de tip B2B (Business-To-Business), care au facturi emise pentru bunurile sau serviciile prestate către o alta companie și care au probleme de cash flow, rezultate din diferență intre momentul emiterii facturilor către furnizori și momentul încasării acestora de la clienți. În schimb, acest produs de creditare de tip factoring este potrivit în special pentru micro-companiile și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care nu pot accesa formele de creditare tradiționale și care își doresc să fie independente, să se dezvolte și să își administreze cheltuielile într-o maniera cât mai eficienta, având control sporit asupra acestora.

Beneficiile colaborării cu Omnicredit

Omnicredit pune nevoile clienților sai pe primul loc întotdeauna, motiv pentru care depune toate eforturile necesare pentru a le înțelege necesitățile și pentru a-i ajuta să gestioneze cu brio toate provocările și dificultățile pe care le întâmpină. De aceea, aceasta instituție financiara a dezvoltat și inclus în portofoliul sau de servicii și finanțarea prin factoring, care oferă numeroase beneficii, după cum urmează:

Promptitudine și flexibilitate. La Omnicredit, totul se întâmplă exclusiv online, în platforma, simplu și rapid, cu condiții minimale de acceptare. Tot ce trebuie să faci pentru a putea obține o finanțare este iți creezi un cont de utilizator pe platforma prin completarea datelor personale și validarea acestora, să adaugi datele companiei tale și să plasezi o cerere de factoring, primind ulterior decizia de creditare la doar o ora după solicitare. În baza rezoluției de aprobare obținută în cadrul analizei interne, se vă semna contractul de factoring și se vă transmite notificarea de cesiune către debitorul cedat (clientul). După toți acești pasi, banii urmează să ajungă direct în contul tău bancar (al aderentului) în maximum 8 ore de la acceptare. Fară timp pierdut și fară birocrație, datorita unui proces de finanțare cât mai puțin solicitant și cât mai digitalizat.

Finanțare imediata și optimizare a capitalului. Prin intermediul serviciilor de factoring puse la dispoziție de către Omnicredit, ai până la 100% din valoarea facturilor emise, astfel încât să iți poți acoperi imediat nevoia de lichidități, să nu ramai în urma cu taxele la stat și să ai bani pentru plata salariilor. De asemenea, asiguri un cash flow predictibil pentru cheltuieli și ai totodată șansa de a-ți plăti furnizorii de bunuri și servicii pe loc sau în avans, beneficiind în acest fel de diverse discount-uri semnificative din partea acestora și, implicit, de un atu competițional vital.

Profesionalism și suport de specialitate. Aici, te așteaptă o adevărată echipa de profesioniști, cu o bogata experiență în domeniu, gata să te ajute oricând, să te îndrume și să iți ofere cele mai eficiente soluții cu privire la produsul financiar potrivit, conform nevoilor afacerii tale.

Profită și tu de aceasta opțiune de finanțare rapidă prin factoring, fară să te îndatorezi, și alege Omnicredit – instituția financiară alături de care ești de-a dreptul răsplătit pentru eforturile tale!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed