„Fantomele“ statului au restanţe veşnice la buget

După marile restructurări ale mamuţilor statului, operate în anii trecuţi, au rezultat mai multe societăţi create numai pentru a prelua povara datoriilor istorice. Aceste „fantome“ se regăsesc pe lista contribuabililor mici cu datorii la buget de peste 10.000 de lei, publicată miercuri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Potrivit ANAF, 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice, cu restanţe mai mari de 10.000 de lei la 31 martie 2016, înregistrează obligaţii fiscale totale de 77,1 miliarde de lei. Interesant este că din acestea 19% (14,6 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,4 miliarde de lei) reprezintă „arierate nerecuperabile“.

 

Ce sunt arieratele nerecuperabile

 

În categoria „arierate nerecuperabile“ se înscriu obligaţiile fiscale pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

 

Din această categorie fac parte obligaţiile fiscale pentru care:

 

 

** s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei;

 

 

** s-a instituit administrarea specială;

 

 

** executarea silită este suspendată conform prevederilor Codului de procedură fiscală;

 

 

** s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Codului de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Mai puţin de jumătate (44,2%), adică 6,4 miliarde de lei, din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili, reprezintă „arierate certe“, pentru care există certitudinea recuperării, precizează ANAF.

 

Pe de altă parte, arieratele pentru recuperarea cărora ANAF a întreprins unele măsuri de colectare dar, din cauza diverselor proceduri administrative, stingerea lor este amânată, intră în categoria „arieratelor incerte“.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed