Felcerii din spitale. Lista medicilor care au mutilat pacienţi

MONEY.ro a selectat câteva dintre cele mai mediatizate cazuri de medici anchetaţi sau condamnaţi în cazuri de malpraxis, după ce şi-au mutilat, estropiat sau desfigurat pacienţii, pe viaţă. Lista medicilor care au mutilat pacienţi, din neglijenţă, imprudenţă, din cauza nerespectării protocoalelor specifice sau a cunoştinţelor medicale insuficiente nu e completă. MONEY.ro vă invită să completaţi lista medicilor-felceri din spitalele româneşti. Trimite un comentariu dacă ştii cazuri de medici acuzaţi că şi-au mutilat pacienţii.

 

3 cazuri de malpraxis au fost confirmate până acum, în instanţa din România. Medicul Ciomu, medicul Traian Ursu şi medicul Mihail Stoica sunt cei care au primit sentinţa definitivă pentru vătămare corporală din culpă. Toate celelalte cazuri de malpraxis se judecă în instanţă de ani de zile, pacienţii sau supravieţuitorii lor aşteptând uneori şi 11 ani o sentinţă definitivă în cazul medicilor acuzaţi că i-au mutilat.

 

 

Bărbat paralizat după o operaţie de hernie de disc. Operat de chirurgul Traian Ursu.

Pacientul în vârstă de 35 de ani a fost operat în aprilie 2005 de hernie de disc, de medicul ortoped Traian Ursu, la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti. Operaţia a fost o premieră la vremea aceea. Intervenţia viza implantarea unei proteze discale pentru hernie de disc L4 – L5. Medicul i-a explicat pacientului riscurile intervenţiei chirurgicale – inclusiv probabilitatea mică, dar reală a paraliziei post-operatorii. După intervenţie, pacientul a rămas cu paralizie la piciorul stâng, pusă pe seama unei greşeli medicale efectuate în timpul intervenţiei, dovedite ulterior în instanţă.

În 2009, magistraţii Judecatoriei Sectorului 2 l-au condamnat pe medicul Traian Ursu la 2 ani de închisoare cu suspendare, şi l-au obligat să plătească daune de 500.000 de euro pacientului estropiat pe viaţă. Ulterior, Tribunalul Bucureşti a decis să-i reducă pedeapsa la 9 luni cu suspendare, şi daunele la 200.000 de euro, anunţa Newsin.

 

Bărbat mutilat de Naum Ciomu.

În timpul unei intervenţii chirurgicale de rutină din 13 iulie 2004, de la Spitalul Clinic „Profesor Doctor Theodor Burghele” din Bucureşti ( n.red. Panduri), Naum Ciomu a secţionat în 3 penisul pacientului operat. Bărbatul mutilat l-a acuzat pe medic de vătămare corporală din culpă. Naum Ciomu a susţinut la proces că nu a avut discernământ când a secţionat penisul pacientului, greşeala medicală producându-se pe fondul unui accident vascular cerebral pe care medicul l-ar fi suferit în timpul operaţiei.

În 2005, medicii i-au reconstruit pacientului organul genital. În 2008, Naum Ciomu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la un 1 închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală şi la plata în solidar cu spitalul Panduri a unor daune morale de 500.000 de euro pacientului pe care l-a mutilat.

 

 

Pacient mutilat de medicul oftalmolog Narcisa Ianopol, din cauza unui tratament experimental.

Bărbatul în vârstă de 52 de ani suferea de retinopatie diabetică proliferativă moderată la ambii ochi. În 2009, medicul oftalmolog Narcisa Ianopol, de la Spitalul CFR Iaşi i-a propus injectarea în ambii ochi a unui medicament numit Avastin, care i-ar fi ameliorat boala, susţine medicul. Pacientul a acceptat tratamentul cu Avastin fără să ştie că, în realitate, fusese inclus de către medic într-un studiu clinic cu un medicament neautorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului (este vorba de Avastin). În urma tratamentului administrat de medicul oftalmolog Narcisa Ianopol, pacientul şi-a pierdut vederea la ochiul drept.

În luna mai, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi dispune începerea urmăriri penale a Narcisei Ianopol, în cazul bărbatului mutilat de oftalmolog ca urmare a administrării tratamentului experimental (şi ilegal) cu Avastin.

 

 

Femeie desfigurată după ce a fost operată de neoplasm, diagnosticat greşit de către chirurgul Alexandru Bucur.

Un reputat profesor operează o femeie de cancer, fără ca în prealabil să stabilească natura tumorii (benignă sau canceroasă). Biopsia a indicat prezenţa unei tumori benigne, însă. Dar prea târziu. Femeia a aflat rezultatul biopsiei post-operator. Pacienta era deja desfigurată în urma operaţiei. Aceasta este, pe scurt, povestea femeii mutilate pe viaţă, în urma diagnosticării greşite cu cancer.

La finele lui 2004, Gabriela Rândaşu (în vârstă de 37 de ani) a venit la Bucureşti la profesorul Alexandru Bucur, şeful Secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, cu o formaţiune suspectă crescută pe mandibulă. Profesorul a diagnosticat-o cu tumoră malignă la mandibulă (tumoră canceroasă).

În decembrie 2004, pacienta a fost operată de către profesorul Alexandru Bucur, fiindu-i extirpată partea de mandibulă afectată. Intervenţia chirugicală a fost efectuată în absenţa rezultatelor examenului histopatologic, care ar fi clarificat natura tumorii – benignă sau malignă, declara pacienta pentru Adevărul.

Ulterior, femeia a aflat că tumora operată nu era cancerigenă; rezultatul biopsiei relevând că ea suferea în realitate, de un chist al oaselor maxilare – keratochist, în termeni de specialitate. Drept care, intervenţia la care fusese supusă ar fi trebuit să vizeze exclusiv îndepărtarea chistului, nu şi porţiunea de mandibulă pe care el crescuse, explica Gabriela Rândaşu pentru Adevărul.

Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început urmărirea penală a profesorului Alexandru Bucur în cazul femeii desfigurate în urma unui diagnostic greşit. Mai multe informaţii, aici.

Bărbat estropiat după ce medicul Ioan Neagu i-a pus greşit oasele în ghips.

În 2007, pacientul în vârstă de 44 de ani a avut un accident rutier şi a fost internat la Spitalul Judeţean din Bacău. Aici a fost dignosticat cu fractură de tibie. Câteva zile mai târziu, pacientul a aflat că diagnosticul pus era incomplet. Suferea şi de fisuri la coloană, informează Adevărul. Pacientul a fost operat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi, ulterior, adus înapoi la Spitalul Judeţean din Bacău pentru fractura la tibie. Medicul Ioan Neagu i-a pus piciorul în ghips. Pacientul a fost asigurat că se va vindeca. Abia când a început recuperarea, bărbatul a aflat că oasele fuseseră puse greşit în ghips.

3 ani au durat cercetările preliminare în cazul plângerii de malpraxis depuse de pacientul estropiat de medicul Ioan Neagu. Abia în luna iunie (2011) dosarul penal de vătămare corporală şi malpraxis a fost înaintat Parchetului Judecătoriei Bacău, mai scrie Adevărul.

Femeie mutilată după ce medicul Jean Ciobotaru, care a asistat-o la naştere, i-a uitat un tifon înăuntru.

În februarie 2009, femeia în vârstă de 21 de ani a născut prin cezariană la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, intervenţie efectuată de medicul ginecolog Jean Ciobotaru. După naştere, starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit semnificativ, însă abia după mai bine de 3 luni de zile medicii au depistat cauza suferinţei sale. Astfel că, la o ecografie s-a văzut un corp străin în abdomen. Ulterior, corpul străin  s-a dovedit a fi o compresă uitată de medicul Jean Ciobotaru, în timpul operaţiei de cezariană. Medicii au extras compresa, dar au recurs şi la extirparea ovarului drept, „prins” în infecţia generată de tifonul uitat la operaţie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed