Gafă monumentală: Boc a semnat legea Prima casă 2 fără să o citească

Iată cum a răspuns Emil Boc întrebărilor realizatorului emisiunii legate de program, după ce premierul a fost numit de Radu Moraru ca sursa cea mai avizată de informare a populaţiei:

Radu Moraru: Prima Casă, le citesc pe repede înainte că avem subiecte politice. Prima Casă: „Azi la Timişoara s-a anunţat că băncile nu vor da credite pentru apartamentele care nu sunt reabilitate termic”, probabil e vorba de cele vechi. „Dacă aşa stau lucrurile, noi timişorenii nu vom putea vinde-cumpăra, deoarece în Timişoara sunt maxim 10 blocuri reabilitate termic. Vă rog mult să clarificaţi acest aspect.”
Emil Boc: Nu avem o astfel de precizare în ordonanţă, o fi vreo politică individuală a vreunei bănci.
Radu Moraru: Nu, atenţie! Poate e vorba de viitorul certificat energetic.
Emil Boc: Nu este cerut în…
Radu Moraru: Nu e cerut, dar banca zice „dom’ne, eu cumpăr acum…”.
Emil Boc: Deci acum noi nu l-am cerut, ştiu că am avut discuţia aceasta şi nu este cerut… în actul normativ.
Radu Moraru: Nu, dar banca zice aşa: dom’ne, îţi tranzacţionez acum, garantăm acum o locuinţă care peste 5-7 ani, când se va vinde mai departe, poate nu va fi reabilitată termic şi atunci nu mai e aşa de bun preţul.
Emil Boc: Pot să vă spun doar că o asemenea condiţie nu există în actul normativ pe care l-am adoptat noi.
Radu Moraru: Deci ţine doar de bancă.
Emil Boc: E vreo situaţie individuală a băncii. Şi care va pierde în detrimentul altor bănci care nu or să ceară asemenea…

Contrar spuselor premierului, noua lege nu mai permite finanţarea caselor fără reabilitare termică, adică majoritatea locuinţelor din România.

Prevederea despre care premierul a spus că nu există apare la articolul 15 al Hotărârii de Guvern 119 din 17 februarie 2010, apărută luni, 22 februarie, în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legi, din momentul introducerii certificatului energetic, locuinţele achiziţionate prin program trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică. Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A. Certificatul energetic ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul anului, dar introducerea lui a fost amânată, cel mai probabil pentru sfârşitul lunii martie.

Termenul a fost anunţat public într-o conferinţă de presă de Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

„Primul ministru a spus foarte corect că în acest moment românii pot să-și cumpere locuințe prin programul Prima Casă fără certificat energetic, întrucât actul normativ care introduce certificatul nu este în vigoare. Primul ministru a cerut într-o ședință de Guvern să se amâne adoptarea actului ca să se simplifice procedurile de acreditare a auditorilor energetici, întrucât acum sunt prea puțini. Românii care vor să aplice la Prima Casă pot să cumpere în acest moment locuințe fără certificate, care vor deveni o condiție când vor fi introduse”, a precizat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Găsiţi legea aşa cum este ea publicată în Monitorul Oficial şi detalii despre modificările faţă de programul Prima casă 1 în articolul Prima Casă 2, în Monitorul Oficial: Adio locuinţe fără reabilitare termică!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed