Germanii se bucură de creşteri salariale puternice

Oficiul federal de statistică (Destatis) a anunţat, luni, că în iulie 2012 salariile germanilor au crescut, în medie, cu 3,2% în ritm anual, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată după avansul de 3,4% din luna octombrie 2008.

 

Destatis a pus această creştere pe seama majorărilor salariale de care au beneficiat angajaţii din sectoarele educaţiei şi îngrijirii copiilor, ale căror salarii au crescut cu 4%. În plus, angajaţii din industria manufacturieră au beneficiat de o majorare salarială de 3,9%, în timp ce funcţionarii au primit salarii mai mari cu 3,6%.

 

De la începutul anului şi până în prezent majorările salariale au depăşit inflaţia, care s-a situat la aproximativ două procente, fapt care îi determină pe economişti să spere că cheltuielile de consum ale germanilor vor creşte, ceea ce va conduce la o creştere a importurilor provenite din alte state europene. Cheltuieile de consum au fost un pilon al economiei germane, ajutând-o să înregistreze o creştere de 0,5% în primele trei luni ale acestui an, urmată de o creştere de 0,3% în al doilea trimestru.

 

Economia germană a reuşit să facă faţă crizei financiare globale şi crizei datoriilor din zona euro mai bine decât celelalte state din zona euro şi pentru că timp de mai mulţi ani muncitorii germani au beneficiat de creşteri salariale limitate. Rainer Bispinck, de la Hans Boeckler Foundation, a calculat că între 2001 şi 2009, salariile reale în Germania au scăzut cu 6,3%, fiind singura ţară din Europa în care salariile nu au sporit.

 

În plus, după ce în 2005 rata şomajului în Germania a atins un nivel record, reformele demarate pe piaţa muncii au stimulat competitivitatea şi au redus rata şomajului la cel mai scăzut nivel de la reunificarea ţării.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed