Giovanni Ravasio, presedintele Fondului Proprietatea: „Am putea face achizitii la bursa incepand din ianuarie”

De ce credeti ca preturile actiunilor Fondului sunt atat de mici pe piata informala, atingand, uneori, nivelul de 30% din valoarea nominala?

Din cauza incertitudinii, pentru ca inca nu avem manager de fond, pentru ca Fondul inca nu este listat la bursa. O crestere a preturilor actiunilor ar avea sens, dupa ce se va produce fiecare dintre aceste evenimente. Avem un calendar strict de atingere a acestor obiective si il respectam. Vom semna contractul de management cu managerul de fond (compania de administrare) inainte de Craciun. Apoi, investitorii vor acorda mai multa atentie rezultatelor financiare ale Fondului, de pilda, faptul ca profitul net pe primele noua luni va depasi intreg profitul de anul trecut.

 Credeti ca pretul actiunilor FP ar creste daca ati incepe achizitiile la bursa?

Nu aceasta este viziunea potrivita. Nu are sens sa luam acum aceasta decizie si sa nu mai asteptam inca trei luni, pana cand vom avea un manager de fond.

Operatiunile Fondului trebuie sa beneficieze de asistenta calificata a unei firme de administrare. Daca am mai avea de asteptat doi ani pana la acest moment, pozitia mea ar fi diferita. M-as gandi la solutii ca sa putem tranzactiona, dar nu este cazul.

 Asta inseamna ca in ianuarie Fondul ar putea face primele cumparari la bursa?

Este posibil. Vom avea un manager de fond si vom fi in situatia de a putea incepe atunci astfel de operatiuni, daca vom fi siguri ca acele tranzactii vor fi unele sanatoase si profitabile.

Dar principalii pasi importanti sunt elaborarea unei strategii de investitii a Fondului si listarea acestuia la bursa. Trebuie sa fii pregatit pentru acest moment si trebuie luata decizia corecta privind momentul listarii. Cunoasteti, desigur, cazuri de companii care au decis listarea, dar care au amanat momentul, din cauza conditiilor rele de piata, nepotrivite.

 Va propuneti sa atrageti capital nou de pe piata printr-o oferta publica initiala prin vanzarea, sa zicem, a 10% din actiuni ?

Da, de ce nu? Aceasta ar fi o cifra de luat in considerare.

 Asta inseamna ca Ministerul Finantelor ar putea amana listarea Fondului, daca nu s-ar obtine capitalul dorit de pe piata?

Acesta ar putea fi un subiect de dezbatere, dar eu nu spun ca listarea va depinde, neaparat, de nivelul preturilor, ci de stabilitatea pietei la anumite niveluri. Listarea in perioade de mare volatilitate este evitata peste tot in lume.

 Ati fost consilierul a doi prim-ministri romani. Va mai cauta pentru sfaturi inaltii oficiali romani?

Pozitia mea nu imi mai permite acum asa ceva. Putem avea conversatii interesante pe diferite teme economice, dar nu sunt decat conversatii si nu opinii formale, nu mai pot fi consilier acum.

 Sunteti familiar cu scena politica locala… cat de mult va ajuta cunostintele de acest tip?

A, inteleg incotro tintiti… Dumneavoastra, romanii, sunteti mereu tentati sa considerati ca tara dumneavoastra este foarte diferita de celelalte. Dar acum aveti competitie electorala si atunci lucrurile asa merg, ca in alte tari.

 Ca in Italia?

De ce nu?

 Fondul Proprietatea a fost de la inceput si inca mai este o constructie politica…

Nu este o constructie politica, ci un instrument financiar pentru indeplinirea unei decizii politice, de a compensa victimele exproprierilor. Desigur, daca Guvernul roman ar fi fost intr-atat de bogat ca sa dea cash aceste compensatii, ar fi facut-o.

 S-a spus ca Ravasio va fi cel mai potrivit sa echilibreze toate interesele politice care se invart in jurul Fondului.

Pana acum nu am avut niciun interes politic de echilibrat. Sunt total liber sa-mi exercit mandatul. Iar mandatul meu este foarte clar, sa asigur buna functionare a Fondului si conditiile necesare pentru listare.

Nu am sesizat niciun interes politic si nicio interferenta politica. La nicio decizie in Consiliul de Supraveghere nu am fost tinta vreunei presiuni politice.

 Este posibil ca peste trei luni sa avem un alt ministru de Finante, provenind din alt partid. Credeti ca veti mai fi presedintele Fondului, dupa aceea?

Nu stiu. Nu stiu si nu ma preocupa deloc subiectul. Ce ma preocupa este sa-mi indeplinesc cat mai bine mandatul.

 Credeti ca printre temele economice ale campaniei electorale se va numara si cea a Fondului Proprietatea?

Nu cred. Fondul isi are calendarul sau de operatiuni si nu vad subiectele care sa suscite un interes electoral. Si, cel mai important, activitatea fondului trebuie desfasurata in concordanta cu cele mai bune principii si practici de guvernanta corporatista.

 Fortele birocratice au impiedicat multe evenimente economice mult-dorite in Romania. Vor periclita si listarea Fondului?

Suntem siguri ca vom avea abilitatea sa punem presiunea necesara pe functionari, pentru a lista Fondul cat mai devreme cu putinta.

 Fondul Proprietatea Instrumente financiare
Profil

  • Infiintat in 2004, ca un “instrument financiar pentru indeplinirea deciziei politice de a compensa victimele exproprierilor” (G. Ravasio)
  • In portofoliu: 86 de pachete semnificative de actiuni la 86 dintre cele mai importante companii ale Romaniei
  • Capital social subscris de circa patru miliarde euro si cu active nete aproximativ egale, potrivit datelor oficiale;
  • Profit net estimat de peste 100 milioane de euro, pe primele noua luni
  • Cifra de afaceri de 91 milioane de euro la 30 iunie

CV Giovanni Ravasio

  • 69 de ani, o viata intreaga legata de destinele Uniunii Europene
  • 2008, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea
  • 2001-2008, consilier al Guvernului Romaniei si al premierului acestuia
  • 1994 – presedinte al Consiliului de conducere al Fondului European de Investitii

1990 – membru al Consiliului de conducere al Bancii Europene de Investitii si director general DG Finance la Comisia Europeana, pana in 2001

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed