Grecia, grevă generală de 48 de ore

Numeroşi manifestanţi sunt aşteptaţi pe străzile din Atena, în timp ce transportul public urmează să fie oprit.

Luni, Papandreou a declarat că numai programul de austeritate evaluat la 28 de miliarde de euro pe care l-a propus guvernul său va pune din nou Grecia pe picioare.

Dacă Guvernul pierde, UE şi FMI ar putea bloca ultima tranşă din împrumutul promis Greciei, care ar putea rămâne fără bani în câteva săptămâni.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că băncile franceze sunt dispuse să ofere noi credite pe 30 de ani Atenei, atunci când actualele datorii expiră.

El a precizat că şi alte ţări europene, ale căror bănci au împrumutat bani Greciei, analizează acelaşi model pentru a evita un faliment al ţării. Însă Marea Britanie a negat că exercită presiuni asupra băncilor sale.

Peste 5.000 de ofiţeri de poliţie urmează să fie desfăşuraţi marţi în centrul Atenei, în condiţiile în care mii de muncitori aflaţi în grevă urmează să se îndrepte spre Parlament la ora locală şi a României 10.00.

Greva generală va perturba majoritatea serviciilor publice, în condiţiile în care vor lua parte inclusiv medicii, şoferii de ambulanţe, jurnaliştii şi chiar şi actorii care lucrează în teatre de stat.

Aeroporturile vor fi închise ore la rând, deoarece controlorii de trafic aerian îşi opresc activitatea între 8.00 şi 12.00 şi între 18.00 şi 22.00. Nu vor funcţiona nici feriboturile, autobuzele sau trenurile.

Sindicatele sunt nemulţumite că programul guvernamental de austeritate prevede taxe pentru cei care au salariul minim pe economie, după luni în care veniturile au fost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%.

„Aceste măsuri sunt un masacru al drepturilor muncitorilor. Va fi cu adevărat un iad pentru muncitori. Greva trebuie să blocheze totul”, a declarat parlamentarul comunist Thanassis Pafilis.

Unii manifestanţi au anunţat că vor încercui sediul legislativului pentru a împiedica parlamentarii să intre.

Pachetul de austeritate şi legea de implementare trebuie adoptate prin voturi separate, miercuri şi joi.

Dacă măsurile vor fi adoptate, Uniunea Europeană şi FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. De asemenea, oficialii europeni ar urma să finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizează să ajute Greciei să îşi plătească datoriile până la sfârşitul lui 2014.

Însă o înfrângere a Guvernului săptămâna aceasta ar afecta întreaga Zonă euro, iar Grecia riscă să devină primul stat membru intrat în faliment.

În condiţiile în care dezbaterea continuă în Parlament, premierul a avertizat că o înfrângere înseamnă că ţara va rămâne fără bani în câteva zile şi le-a cerut aleşilor să îşi facă „datoria patriotică”.

La rândul său, noul ministru de finanţe Evangelos Venizelos, a admis că măsurile sunt „incorecte”, dar a subliniat că sunt total necesare.

Însă principalul lider al opoziţiei, Antonis Samaras, a declarat că întregul concept din spatele pachetului de austeritate este greşit şi că taxele şi impozitele ar trebui reduse nu crescute, pentru a stimula economia.

Rezultatele dezbaterii sunt incerte, în condiţiile în care Papandreou se confruntă cu opoziţie inclusiv în formaţiunea sa PASOK, după ce doi parlamentari au ameninţat că ar putea vota împotriva proiectului.

Formaţiunea are o majoritate precară în legislativ, cu 155 de mandate din totalul de 300.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed