Hackerul care a spart IPhone-ul şi e mereu cu un pas înaintea Apple

Nicholas Allegra trăieşte cu părinţii săi în Chappaqua, New York, Statele Unite.

 

Tânărul de 19 ani, înalt şi cu părul zburlit, parcă încă adolescent, se afla încă din iarnă în vacanţă de la Universitatea Brown şi era în căutarea unui job de tip internship.

 

Între timp, s-a ocupat de un hobby care provoacă groază în compania Apple: identificarea de bug-uri în codul software al iPhone, un dispozitiv care are mai multe restricţii software decât orice alt calculator de pe lumea asta.

 

“E ca şi cum ai corecta o lucrare la engleză”, spune Allegra. „Pur şi simplu te uiţi şi cauţi erorile. Nu ştiu de ce sunt atât de bun la asta”.

 

Allegra era cunoscut publicului după numele său de hacker – Comex. El a fost de acord să vorbească cu Forbes după ce publicaţia i-a făcut numele public pe Twitter şi Facebook.

 

Comex a scris un software numit JailBreakMe care a permis milioanelor de utilizatori iPhone să-şi spargă telefonul şi să-şi instaleze orice aplicaţie doreau pe el.

 

Imaginaţi-vă supărarea celor de la Apple, care au avut venituri de 100 de milioane de dolari din vâzarea acestor telefoane.

 

Unealta produsă de Allegra nu are ca scop furtul, doar lasă utilizatorii să-şi instaleze orice aplicaţii doresc. JailBreakMe loveşte însă direct în politica obsesivă a Apple, care vrea să securizeze total mediul în care sunt folosite dispozitivele sale.

 

Cine a folosit măcar o dată un device Apple ştie despre ce este vorba. Într-un cuvânt, s-ar traduce prin restricţie.

 

În iulie Allegra a făcut publică încă o versiune a codului său, JailBreakMe 3. Compania Apple s-a grăbit să producă un patch în doar nouă zile.

 

Totuşi, nu mai puţin de 1,4 milioane de oameni au folosit unealta lui Allegra în acel moment şi încă 600.000 de atunci. Allegra a devenit o aşa de mare sperietoare în curtea Apple, încât în magazinele sale, în reţeaua Wi-Fi, site-ul jailbreakme.com este blocat.

 

Dino Dai Zovi, co-autor al cărţii Mac Hacker’s Handbook, spune că software-ul JailbreakMe este atât de sofisticat încât poate fi comparat cu Stuxnet, un cod maliţios care a fost proiectat de către guvernul israelian sau american pentru a infecta echipamentele nucleare ale Iranului.

 

Referindu-se la Alllegra, Dai Zovi spune că „este probabil cu cinci ani înaintea lor” (n.r. a programatorilor Apple).

 

Allegra nu fuge după profit. Site-ul său este gratuit. Cu toate acestea, acceptă donaţii. El nici nu critică, nici nu laudă compania Apple, ba chiar se autointitulează un fan şi un inamic al produselor Android, software dezvoltat de Google.

 

“Prespun că totul se rezumă la provocare”, spune el.

 

Tânărul hacker a învăţat să programeze în limbajul Visual Basic încă de la vârsta de nouă ani.

 

„În momentul în care am ajuns să studiez computerul la şcoală ştiam deja totul”, spune el.

 

Când a aflat că nu poate salva pe computerul său un screenshot din jocul video Nintendo Wii Super Smash Brothers a petrecut ore întregi şi nu s-a lăsat până nu a descoperit câteva bug-uri în sistemul de operare al Wii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed