Lumea ar putea să dispară într-un „ciclu apocaliptic”

Un institut de cercetare a avertizat că lumea riscă să ajungă într-un „ciclu apocaliptic”, în lupta ei contra schimbărilor climatice.

Doar genstioanare consecințelor din ce în ce mai grave ale crizei climatice ar putea să epuizeze resurse esențiale.

Mai mult, această problemă globală ar putea să distragă atenția de la eforturile de a reduce emisiile de carbon, ceea ce va face ca situația să devină încă și mai dificilă.

Aceste dezastre pot provoca probleme și mai mari, cum ar fi crize energetice, lipsa surselor de hrană și apă, dar și creșterea numărului de conflicte și migranți, care epuizează resursele țărilor afectate.

Cum poate evita lumea „ciclul apocaliptic

Pentru a evita intrarea într-un ciclu apocaliptic este nevoie ca politicienii să accepte, cu o mai mare sinceritate, riscurile majore pe care le presupune criza climatică, au spus cercetătorii.

„Am intrat, din păcate, într-un nou capitol al crizei climatice și ecologice”, a spus Laurie Laybourn, un cercetător al Institutului pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), potrivit The Guardian.

„Războiul fals ajunge la final, iar adevăratele consecințele ne pun în fața unor decizii dificile.”

„Putem cu siguranță să ne îndreptăm spre o lume mai sustenabilă, mai echitabilă. Dar abilitatea noastră de a gestiona șocurile, rămânând în același timp concentrați pe ieșirea din furtună, este esențială”, a spus Laybourn.

Cum arată „ciclul apocaliptic” al luptei contra schimbărilor climatice

Raportul explică ce este ciclul apocaliptic: consecințele crizei climatice distrag atenția și consumă resurse care ar putea fi folosite pentru combaterea cauzelor [crizei], ceea ce va duce la temperaturi și pierderi ecologice mai mari, care apoi creează consecințe și mai severe și distrag și mai mult atenția, deturnează resurse și tot așa.

„Obiectivul nostru principal ar trebui în continuare să fie reducerea radicală a emisiilor pentru a evita depășirea [pragului de] 1,5 grade Celsius, dar ar trebui să ne gândim și la ce se va întâmpla dacă tot eșuăm”, a spus Bob Ward, de la Institutul Grantham de Cercetare a Schimbărilor Climatice.

„Asta înseamnă să facem temperaturile să scadă din nou și va trebui să investim în opțiuni de geoinginerie, precum eliminarea dioxidului de carbon și, chiar, gestionarea radiației solare”, a explicat Ward, scrie digi24.

„Dar înseamnă și că va trebui să cheltuim mult mai mult pentru a face față pagubelor climatice care vor face mai dificilă tranziția spre o lume sustenabilă, cuprinzătoare și rezistentă.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed