Mama grevelor în Grecia. Blocaj de 48 ore în majoritatea serviciilor publice

Potrivit corespondentului BBC la Atena, ritmul grevelor din Grecia a crescut în ultimele săptămâni, afectând, practic, toate sectoarele economiei.

 

Greva de 48 de ore care începe miercuri a fost convocată de două sindicate importante din ţară, ce includ atât bugetari, cât şi angajaţi din sectorul privat.

 

Departamentele guvernamentale, afacerile, birourile şi magazinele vor fi închise, în condiţiile în care proprietarii de afaceri mici sau de magazine vor lua parte, pentru prima dată, la mişcarea de protest. Controlorii de trafic aerian îşi vor întrerupe activitatea timp de 12 ore, iar trenurile, autobuzele, taxiurile şi camioanele nu vor circula.

 

Şi avocaţii vor să intre în grevă, pentru a protesta faţă de planurile guvernului de a deschide mai mult sectorul lor de activitate concurenţei.

 

Spitalele vor opera numai cu personal de urgenţă.

Luni, armata elenă a fost chemată pentru a ajuta la colectarea miilor de tone de gunoi ce se strâng de săptămâni pe străzile din Atena, din cauză că gunoierii sunt în grevă.

 

„Vom transmite un mesaj puternic guvernului şi sistemului politic”, a declarat Costas Tsikrikas, şeful sindicatului bugetarilor Adedy. „Credem că participarea va fi enormă”, a adăugat el.

 

Manifestanţii intenţionează să se strângă miercuri dimineaţă în faţa Parlamentului din Atena, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate.

 

În iunie, s-au înregistrat ciocniri violente în faţa Parlamentului între poliţie şi protestatarii care cereau anularea măsurilor de austeritate.

 

Miercuri şi joi, parlamentarii vor vota două proiecte de lege ce includ reduceri ale salariilor bugetarilor şi pensiilor, creşterea taxelor şi suspendarea contractelor colective de muncă.

 

Partidului premierului Giorgios Papandreou, Pasok, are cu patru reprezentanţi mai mult decât opoziţia în Parlament, însă o parte dintre aliaţii săi au ameninţat că se vor opune măsurilor.

 

Grecia se confruntă o creştere a ratei şomajului şi cu recesiune, în condiţiile în care datoria Guvernului se ridică la 162% din PIB. UE şi FMI au intervenit cu două pachete de salvare, însă al doilea nu a fost finalizat încă.

 

Între timp, Atena spune că are nevoie de o nouă tranşă de 11 miliarde de euro din primul pachet, alocat anul trecut, sau nu îşi va mai putea acoperi cheltuielile în luna noiembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed