Marile MATRAPAZLÂCURI descoperite de oamenii Vioricăi Dăncilă

Corpul de Control al primului ministru a finalizat anul trecut 32 de acțiuni de control și documentare, materializate în tot atâtea acte de control, cu privire la activitatea unor ministere, autorități publice centrale, instituții publice, societăți naționale, companii naționale, societăți cu capital majoritar sau integral de stat, regii autonomie, precum și autorități ale administrației publice locale. 14 dintre aceste 32 de acte de control/documentare au relevanță penală: Acestea se referă la următoarele instituții și companii: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Unifarm, CFR Călători, primăria comunei Cristian și insituția prefectului Județului Brașov, Compania Națională a Imprimeriilor Coresi, Ministerul Turismului, Complexul Energetic Oltenia, Poșta Română, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Culturii, Secretariatul General al Guvernului, Româniafilm.

 

Citiți RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL PRIMULUI MINISTRU

 

Corpul de control a întocmit un raport la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, instituție aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, iar rezultatele au fost trimise organelor de urmărire penală. Principalele constatări au fost că ANRM nu a inițiat avizarea/aprobarea a unui număr de 363 licențe de exploatare, precum și faptul că la nivelul agenției există un număr de 467 licențe de exploatare neaprobate prin hotărâre a Guvernului. Din această cauză, s-au desfășurat operațiuni miniere de către titularii de licențe de exploatare neintrate în vigoare în baza unor excepții prevăzute de reglementările în vigoare. astfel încălcate dispozițiile legale.

 

Cabinetul Dăncilă a anunțat recent că au fost finalizate două acțiuni de control la Complexul Energetic Oltenia în urma cărora au fost sesizate organele de urmărire penală. Obiectivele controlului au constat în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă la nivelul acestei entităţi, exploatarea resurselor minerale şi constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiţii şi dezvoltare”. În plus, Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat acţiuni de control ce au vizat încheierea de către CEO a unui contract de transfer al activului Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea, precum şi preluarea de către Electrocentrale Grup a datoriei Termoelectrica faţă de CEO. Controlul a vizat și respectarea de către CEO a prevederilor legale cu privire la angajarea şi plata cheltuielilor de sponsorizare şi a altor cheltuieli de finanţare a unor activităţi sportive. CEO este deținută de Ministerul Energiei.

 

Un control s-a efectuat la CFR Călători, companie aflată în portofoliul Ministerului Transporturilor. Aici există suspiciunea unor licitații trucate. Au fost sesizate organele de urmărire penală.

 

O situație destul de complicată a fost descoperită la CNI Coresi, societatea aflată în subordinea Ministerului Culturii. În 2013, firma a intrat în insolvență, la solicitarea directorului interimar de atunci, Marius Bogdan Ilie, iar din iunie 2016 se află în stare de reorganizare judiciară. După intrarea în insolvență, administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Victrix Capital SPRL. Conform Ziua News, Marius Bogdan Ilie, de profesie jurist, a urmărit să înstrăineze cât mai repede activele CNI Coresi, îndeosebi pe cele din provincie, aparținând imprimeriilor din Craiova, Cluj-Napoca și Oradea. Cu un an înainte Ilie a fost numit director general interimar al companiei, având susținerea politică a PNL, portofoliul de ministru al Culturii fiind deținut în perioada respectivă de liberalul Puiu Hașotti. În locul lui Ilie a fost desemnat în martie 2017 administrator special, Marius Cristian Căluți. Acesta a încercat să vândă unele terenuri și construcții ale companiei din București, Bacău și Cluj-Napoca, dar nu a reușit să-și finalizeze planurile. Administratorul special Căluți a fost schimbat din funcție de Adunarea Generală a Acționarilor în prima jumătate a lunii septembrie 2018, în urmă unui control al Corpului de control al primului ministru , care a constatat un management defectuos al companiei. La 13 septembrie 2018 a fost numit administrator special al CNI Coresi de către Adunarea Generală a Acționarilor, Pavel Avramoiu, de profesie economist, care a fost propus în această funcție de către Ministerul Culturii. Hotărârea AGA prin care Avramoiu a fost numit administrator special este semnată, alături de reprezentantul administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, și de preopinentul Avramoiu, fapt care atrage nulitatea absolută a acesteia, scrie Ziua News.

 

O altă companie luată în vizor este Poșta Română. Mai multe probleme legate de distribuirea pensiilor în anumite localităţi din ţară l-a determinat pe premierul Viorica Dăncilă să trimită Corpul de Control.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed