AcasăGeneralMark Mobius: Nu s-au terminat problemele pieţelor emergente

Mark Mobius: Nu s-au terminat problemele pieţelor emergente

‘Atitudinea negativă este destul de prezentă astfel încât ne putem aştepta la noi vânzări masive. Căutăm oportunităţi, dar de fapt nu cumpărăm în acest stadiu, preţurile ar putea scădea sau s-ar putea stabiliza în timp’, a afirmat Mobius, care supraveghează active de peste 50 miliarde de dolari pe pieţele emergente, la Templeton Emerging Markets.

 

Perspectiva lui Mobius, care face investiţii pe pieţele emergente de peste 40 de ani, este diferită de cea a lui Jim O’Neill, creatorul sintagmei BRIC pentru principalele patru mari economii în curs de dezvoltare, care a declarat recent că turbulenţele au creat oportunităţi de cumpărare.

 

Indicele bursier MSCI Emerging Markets a scăzut cu 11% de la nivelul de vârf înregistrat în 22 octombrie şi este aproape de cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani comparativ cu indicele global MSCI World al statelor dezvoltate.

 

În ultimele două săptămâni, investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fondurile de equity din statele emergente, cele mai semnificative ieşiri de capital din ianuarie 2008, susţine Morgan Stanley, care citează datele EPFR Global.

 

Mark Mobius a găsit oportunităţi de cumpărare pe pieţele de frontieră, pe cele care sunt prea mici sau prea puţin dezvoltate pentru a fi incluse în indicii pieţelor emergente.

 

Templeton Emerging Markets Group investit în companii din Africa, inclusiv Kenya şi Nigeria, estimând că avansul acestora va fi mai puţin afectat de turbulenţele din economiile mai mari.

 

 

Ultimele Articole