Mathilde, viitoare regină şi farmecul monarhiei belgiene

La 14 ani după ‘mathildomania’ declanşată de căsătoria ei cu prinţul Philippe, Mathilde rămâne, la 40 de ani, aceeaşi tânără femeie drăguţă, prietenoasă şi elegantă, relaxată în faţa camerelor de luat vederi, spre deosebire de soţul ei, cu 13 ani mai în vârstă, care pare stângaci în faţa acestora.

 

 

Revista Vanity Fair a descris-o ca fiind ‘minunată, proaspătă şi elegantă’, prinţesa Mathilde concentrându-se asupra drepturilor femeilor şi copiilor din Belgia.

 

 

În 2006, ea a pozat zâmbind alături de Nelson Mandela, vizibil încântat, în timpul uneia din numeroasele misiuni economice conduse de prinţul Philippe pentru a promova imaginea Belgiei în străinătate. Ea a vizitat de asemenea multe ţări din sud împreună cu UNICEF, UNAIDS şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 

 

Deşi încă există îndoieli cu privire la capacităţile prinţului Philippe de a domni, cu câteva zile înainte de urcarea sa pe tron, Mathilde pare gata să-şi susţină soţul în noua sa poziţie. În public, ea îl priveşte deseori tandru, încercând parcă să-i insufle viitorului rege un plus de încredere care i-a lipsit acestuia în tinereţe.

 

 

După 20 de ani pe tronul Belgiei şi luni de zvonuri privind posibila sa abdicare, regele Albert al II-lea a anunţat la 3 iulie că-i va ceda tronul fiului său mai mare cu ocazia zilei naţionale a Belgiei, pe 21 iulie.

 

 

Mathilde va deveni prima regină de origine belgiană din istoria ţării, după şase regine de origine străină.

 

 

Născută pe 20 ianuarie 1973 în regiunea bruxelleză Uccle, fiica lui Patrick d’Udekem d’Acoz şi a contesei Anne Komorowski are o educaţie tradiţională pentru o viitoare regină: după învăţământul primar la Bastogne (sud), ea şi-a continuat studiile secundare la Institutul Vierge Fidele din Bruxelles, apoi ortofonia, care a determinat-o să-şi deschidă propriul cabinet în 1995 la Bruxelles pentru a corecta greşelile de pronunţie ale copiiilor mici.

 

 

Deşi a renunţat ‘cu un oarecare regret’ să mai lucreze după căsătorie, ea a ţinut totuşi să-şi termine studiile de psihologie pe care le începuse.

 

 

‘În viitor, prinţesa Mathilde doreşte să continue să contribuie la o societate cu o dimensiune umană, în care dragostea, respectul şi solidaritatea ocupă un loc central. Ea vrea să folosească forţa tradiţiei pe care să o transpună într-o societate modernă’, a afirmat casa regală belgiană.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed