Medicii de familie acuză trei case de asigurări de sănătate că refuză să le încheie contracte

„În ciuda intervenţiilor diverşilor factori locali cu responsabilitate publică de a se intra în legalitate, a Ministrului Sănătăţii, a preşedintelui CNAS, Preşedinţii-directori Generali ai acestor CJAS continuă în mod artificial ?i în detrimentul pacienţilor, un conflict deja încheiat în restul jude?elor. Se creează astfel, absolut ilegal şi în numele unei autonomii judeţene prost înţelese, de tip „stat în stat”, o nedorită discriminare privind plata lunii iunie a cabinetelor de asistenţă medicală primară din diferitele judeţe, pentru aceleaşi tipuri de servicii prestate şi în aceleaşi condiţii. Această situaţie tensionată, care trenează de câteva săptămâni, a afectat deja foarte grav desfăşurarea activităţii a sute de cabinete medicale din judeţele respective, acest lucru repercutându-se negativ nu numai asupra medicilor, asistenţilor şi a angajaţilor acestor cabinete, ci mai ales asupra populaţiei deservite de aceste cabinete”, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF).

 

Potrivit medicilor de familie, refuzul contravine atât HGR nr 1389/2010 modificată prin HGR 304/2011 şi HGR 557/2011 (care stipulează ca dată a intrării în vigoare a Contractului-Cadru 1 iunie 2011), cât şi Protocolului de negociere nr 6801/10.06.2011, convenit la încheierea protestului între reprezentanţii medicilor de familie şi Ministerul Sănătăţii (care precizează ca dată de semnare a contractelor 1 iunie 2011).

 

FNPMF şi SNMF îşi exprimă solidaritatea faţă de medicii nedreptăţiţi şi spun că îi vor susţine pe aceştia atât logistic şi financiar, cât şi prin acţiuni de protest la nivelul întregii ţări, dacă va fi cazul, în demersurile de remediere a acestei situaţii care este, în opinia lor, fără precedent.

 

Medicii de familie solicită demiterea conducerilor caselor de asigurări de sănătate Buzău, Giurgiu şi Harghita, considerând că se fac vinovate de abuz în funcţie şi insubordonare şi, nu în ultimul rând, de lipsirea asiguraţilor de asistenţă medicală primară.

 

La începutul lunii iunie, medicii de familie au refuzat să semneze noul contract cadru cu casele de asigurări, din cauza nemulţumirilor legate de bugetul care le-a fost alocat pe anul în curs. În cele din urmă, ei au renunţat la protest, cerând însă ca bugetul să le fie suplimentat cu circa 200 de milioane de lei, astfel încât cabinetele să nu dea faliment.

 

La 10 iunie, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, la finalul negocierilor purtate cu medicii de familie, că ar fi nevoie de o rectificare bugetară pentru a da mai mulţi bani acestei categorii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed